Lajosmizse

2018.01.14. 06:49

Felkarolják a fiatal, tehetséges alkotókat

Megnyílt az idei első kiállítás a lajosmizsei művelődési ház aulájában.

Popovics Zsuzsanna

A városi könyvtár szervezésében ezúttal a Ceglédi Alkotók Egyesülete képzőművészeti szekciója, valamint a Benedek Péter Rajzkör mutatkozott be a helyi közönségnek. A Pixelek címet viselő tárlat a hónap végéig lesz látható az intézményben.

Az ünnepélyes megnyitón Kovács Gáspár és Schmidt János könyvtárosok zenei köszöntőjét követően Dudás Klára könyvtárvezető, a rendezvény házigazdája üdvözölte a jelenlévőket. A tárlaton bemutatkozó alkotók munkáit Füzes Szilárd művészetpártoló vállalkozó ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint elmondta, a Ceglédi Alkotók Egyesülete az ezredfordulón alakult azzal a céllal, hogy összefogja a Cegléden élő kézműveseket, fotósokat, népzenészeket és irodalmárokat. A művészeti ágak mentén csoportok formálódtak, néhány évvel később szekciókká alakultak. Ezek közül a képzőművészeké a legnépesebb, főként festők, grafikusok, fotósok, keramikusok, szobrászok és videóművészek alkotják. Ezen szekció tagjai alapították tíz éve a Benedek Péter Szakkört. Célja a rendszeres és módszeres tehetséggondozás, valamint a kiállítási lehetőségek biztosítása a fiatal vagy kezdő alkotók számára.

A Ceglédi Alkotók Egyesületének egyik alapító tagja volt a 2016-ban elhunyt Tóth István fotóművész. Cegléd város egyik leghíresebb szülötte számos hazai és nemzetközi elismerés mellett az Évszázad Kiváló Fotóművésze Díjat is elnyerte (New York, 1980). Fia, Apáti-Tóth Sándor szintén fotóművész, alkalmazott fotográfus, aktív tagja az immár közel nyolcvan tagot számláló alkotói egyesületnek. Mint lapunknak elmondta, ma is azon igyekeznek, hogy összefogják a művészeket, biztosítsák az alkotók művészi és szakmai érdekképviseletét, valamint elősegítsék megjelenésüket a kiállításokon. Művésztanárok, képzőművészek irányításával folynak a foglalkozások a helyi gimnáziumban. A tehetséggondozás velejárójaként ígéretes fiatalokat is felfedeznek, munkáikat bemutatják a csoportos kiállításokon. Ennek szomorú adaléka, hogy egyik tagtársuk, Ozsváth Sára egyetemi hallgató január elsején hunyt el. A tehetséges alkotó már csak munkáival lehetett jelen a lajosmizsei kiállítás megnyitóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!