Kunszentmiklós

2018.01.10. 19:41

Arany-út a Felső-Kiskunságban

Az Arany János-emlékév kapcsán tartottak előadásokat Örökség címmel január első hetében a Felső-­Kiskunság öt településén. A nagy író-­költő-műfordító klassziku­sait Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-­díjas versmondók tolmácsolásában hallhatta a közönség, melyhez Török Noémi Aranypáva Nagydíjas népdalénekes egyházi dalokkal és népdalokkal, valamint Banyák Gyula zongorajátékával járult hozzá. A körút zárórendezvényére szombaton, a kunszentmiklósi könyv­tárban került sor.

Gulyás Sándor

Több produkcióval készült az Arany János-emlékévre a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. Az Arany János Emlékbizottság támogatásának köszönhetően hatvan előadást mutathattak, illetve mutathatnak be a Kárpát-medencében, Vajdaságban, Magyarországon, a Drávaközben, Horvátországban, a Mura­vidéken, Szlovéniában és Kárpát­alján. A három különböző előadás 2017 nyarán készült el, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Szép Szó táborában, a szerbiai Kis­hegyesen.

Tóth Péter Lóránt, a kunszentmiklósi versvándor Fotó: Gulyás Sándor

– A nyolcadikos és középiskolás diákokból álló csapat Arany János Családi körét, a verssel kapcsolatos irodalmi kortárs szövegeket, reflexiókat dolgozta fel. Előadásukban a család fogalmát járták körül, melyet Molnár Krekity Olga, az egyesület alapító elnöke vitt színpadra. A főiskolások és az egyetemisták Toldi című műsorát Kovács Frigyes Jászai Mari-­díjas színművész és Molnár Gábor Nóra koreográfus állította össze. Az Örökség című előadás anyagát pedig Arany János verseiből, balladáiból, népdalokból és egyházi énekekből válogattuk – mondta el lapunk érdeklődésére Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

Az Örökség című előadást elsőként a Délvidéken, illetve a horvátországi Baranyában mutatták be, majd január első hetében a Felső-Kiskunság öt településének lakói élvezhették Arany János költészetét.

– Úgy gondoltuk, hogy az irodalmi élményen túl megpróbálunk adni valamit. Ezért helyi és nem helyi versmondókkal közösen úgy döntöttünk, segítünk új hangszerhez juttatni a rendkívül tehetséges, ám szerény anyagi lehetőségekkel bíró kunszentmiklósi zongoristát, Banyák Gyulát. A zongora megvételéhez felajánlottuk a decemberi Vasútállomás című József Attila-est és az adventi versünnep teljes bevételét, melyhez a Baksay Sándor Református Gimnázium dolgozói is csatlakoztak. A januári Arany János-­előadásaink szervezői is egy emberként álltak az ügy mellé, és várhatóan a tájolás végére össze is gyűlik az új hangszer ára – tette hozzá Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor.

A szervezők a környező települések iskoláiba is elvitték a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Szép Szó táborában készült Toldi című produkciót. A harmincöt perces mozgásszínházi elemekkel átszőtt előadást óriási elragadtatással fogadták a kunszentmiklósi, a kunpeszéri, a solti, a szalkszentmártoni és a tassi iskolák diákjai.

Banyák Gyula, Tóth Péter Lóránt, Török Noémi és Hajvert Ákos Fotó: Gulyás Sándor

– Az előadásokon átjött az az üzenet, miszerint verset olvasni és tanulni nem olyan ördögtől való dolog, mint amilyet az iskolai keretek mutatnak, hanem igen is vagány dolog. A délvidékiek számára a versben való beszéd, az anyanyelv a magyar kultúra megőrzésének egyik záloga. A versmondás, a versfelkészítés számukra olyan, mint nekünk mondjuk a rendszeres atlétika­óra. A délvidékiek ugyanilyen alapossággal foglalkoznak a versmondással, versek tanításával. Ezért is örülök annak, hogy a Felső-­Kiskunság települései is megismerkedhettek a határon túli műhely munkájával – összegezte a Petőfi Népe kérdésére tapasztalatait a kunszentmiklósi versvándor, Tóth Péter Lóránt.

A taps a valódi ajándék

– Egyesületünk legfontosabb célja, hogy összefogja a pódiumművészet terén tehetséges vajdasági magyar fiatalokat, hozzáértő magyarországi és vajdasági szakemberek segítségével fejlessze versmondó kultúrájukat. A produkciók­ban részt vevő fiatalok számára nagyon fontos a visszaigazolás. Jutalmuk, ajándékuk a közönség tapsa, valamint az, hogy több helyre is elutazhatnak, ahol megismerkedhetnek emberekkel és jól érezhetik magukat. Mindez nem kerül pénzbe, versben lehet fizetni – mondta el Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!