kecskemét

2018.01.18. 17:39

Amerika után Bécsben pallérozza tudását Károly Barna csellista

A kéz sok mindenről árulkodik. Többek között arról is, ha valakinek érdemes csellóznia. Így volt ez Károly Barna és Agócs Márta esetében is, már gyermekként kiderült róluk, tehetségesek.

Sebestyén Hajnalka

Agócs Márta négy éve tanítja Barnát Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai rendszeresen bizonyítják kiváló felkészültségüket, zenei tehetségüket. Különösen igaz ez Károly Barna 12. évfolyamos, gordonka (cselló) szakos növendékre, tehetségének kibontakoztatásában tanára, Agócs Márta gordonkaművész segíti immár negyedik éve.

Az elmúlt esztendőben a versenysikerekre a koronát a városi tehetségdíj tette fel. Barna megkapta a Diák Tehetség díjat, míg Agócs Márta a Tanári Tehetség oklevelet.

Barna Kaposvárott született, a mai napig ott él szüleivel. A csellózásban elért kimagasló eredményei ösztönözték arra, hogy zenei tanulmányait a kecskeméti Kodály szakgimnáziumában folytassa, kimondottan Agócs Márta tanárnőnél. Személyében látta a garanciát arra, hogy tehetsége tovább erősödjön.

– Ötévesen találtam rá a csellóra. A zeneoviban először hegedültem, majd a kezembe adtak egy csellót. Azonnal magával ragadott a hangja. Az első versenyemre 8 évesen mentem el, akkor az országos csellóversenyen második lettem. Ez csak a kezdet volt, azóta is minden évben számos versenyen sikerült bizonyítanom – mesélte az ifjú tehetség.

Kíváncsiak voltunk arra is, miért pont ezt a hangszert választotta Barna. – Mindenkinek van valamihez adottsága. Számomra ez a csellózásban adatott meg. Az a feladatom, hogy ezt felderítsem, erősítsem. Úgy érzem, sikerült. Ezzel a tehetséggel élni kell. Rengeteget kell gyakorolni és dolgozni a sikerért – tette hozzá.

Agócs Márta négy éve tanítja Barnát Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az elmúlt évek alatt Barna számos esetben tett tanúbizonyságot kimagasló tehetségéről. A zenei pályára azonban nemcsak a Kodály iskolába készül. Számos – hazai és külföldi híres vendégprofesszornál folytatott – kurzus, meghallgatás is megerősítette nagyszerű képességeit. Korábbi versenygyőzelme jutalmaként részt vehetett az Indianai Egyetem nemzetközi ifjúsági mesterkurzusán, ahol neves szakemberek tanították. Egy éve pedig felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol ebben a tanévben is folytatja tanulmányait.

– Két-három hetente rendszeresen járok ki Bécsbe, ahol Nagy Róberttől, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistájától tanulok. Az amerikai útjaim is sokat lendítettek tanulmányaimon. Két nyáron négy-négy hetet töltöttem Bloomingtonban, az Indianai Egyetemen. Óriási megtiszteltetés és hatalmas lehetőség volt a számomra, hogy igazi olasz mestercsellón játszhattam. Gyönyörűen szólt, igaz, másképp kell játszani rajta, de azonnal ráéreztem. Elsősorban kamaraegyüttesben játszottam, mely egy kicsit más feladat, de sikerült alkalmazkodnom a többiekhez. Szólóban is játszottam koncerteken – elevenítette fel emlékeit.

A jövőjét egyértelműen a zenei pályán képzeli el. Hamarosan érettségizik, szeptembertől a Bécsi Zeneakadémián szeretné folytatni tanulmányait, melyre minden esélye megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!