interjú

2018.01.21. 20:00

A zenélés és a tanítás a mindene a lajosmizsei fiatalembernek

Kovács Gáspár, vagy ahogy mindenki ismeri, Gazsi, igazi polihisztor. Életét a zenélés, a tanítás, a színjátszás teszi ki, de szabadidejében szívesen készít fából készült apróságokat, bútorokat.

Maksa Balázs

Gáspár fiatal kora ellenére igen elszánt, határozott egyéniség, aki sosem unatkozik. A Neumann János Egyetem tanító szakos hallgatója, de a tanulás mellett már a tanításba is örömmel belekóstol. Jelenleg a Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtárban dolgozik könyvtárosként, ahol rendszeresen tart zenés foglalkozásokat gyermekeknek. Amikor pedig éppen nem a kicsiket oktatja, zenekarával, a Promise-szal lép színpadra.

Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?

- Már kis koromtól kezdve megvolt a kapocs, hiszen édesapám is zenéléssel foglalkozott. Eleinte azonban hiába próbáltak rávenni akár az éneklésre, vagy bármelyik hangszer megismerésére, aligha éreztem hozzá elég szorgalmat és tehetséget. Végül néhány évvel később egy köcsögdudát vettem a kezembe. Később több hangszerrel is megismerkedtem.

Mióta foglalkozol komolyabban a zenéléssel?

- Komolyabb szinten csak néhány éve zenélek, illetve a Promise zenekarban énekelek is.

Milyen hangszereken játszol?

- Az első hangszer, amelyet komolyabban megismertem, a citera volt. Én is a népzenével kezdtem, hiszen ez alapvetően egy népi hangszer. Kis idő múltán azonban, mikor rock zenekart alapítottunk a barátaimmal, kitaláltam egy új dolgot. Miért ne lehetne a citera különleges hangzásával színesíteni a rock zenét? Az első elektromos citerát házilag készítettem el, később azonban egy igazira váltottam. A citera után pedig hamar jött az ötlet, hogy megtanuljak gitáron is játszani, hiszen hasonló elven működik mind a kettő.

Honnan jött a zenés foglalkozás ötlete?

- A könyvtár igyekszik minél szélesebb kört megszólítani. Ennek apropóján adta az ötletet Dudás Klára, a lajosmizsei könyvtár vezetője, hogy tartsak zenés foglalkozásokat. Ide gyakorlatilag bármely korosztályból várom a gyerekeket. Ezeken a foglalkozásokon különféle játékok, mondókák, népdalok kerülnek terítékre, de igyekszem minden alkalomra valami újat kitalálni, ami nem mindig egyszerű. A népdalok közül is olyanokat választok mindig, amit az óvodában, iskolában nagy valószínűséggel nem hallanak a gyerekek.

A gyerekek mindig nagy érdeklődéssel figyelnek Gazsi zenés foglalkozásán

Mi mindennel foglalkozol még?

- Jelenleg a zenekar és a zenés foglalkozás mellett egy helyi színjátszókörnek is a tagja vagyok, mellyel épp most készülünk az első nagy volumenű előadásunkra. Nehéz a munka, mert a kisgyerektől egészen a nyugdíjasig vannak tagjaink, és olykor nem egyszerű összeegyeztetni a dolgokat, de bízom bennük, és bízom a darab sikerében is.

Hogyan kerül a képbe a barkácsolás?

- Nagyon egyszerűen. A középiskolai tanulmányaimat a kecskeméti Kandóban végeztem faipari szakon. De kizárólag hobbi szinten foglalkozom csak a barkácsolással, szabadidőmben szívesen bütykölök, faragok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában