Kecskemét

2018.09.20. 20:00

Vita van a Szentháromság temető világháborús sírjainak felújítása körül

Élesen kritizálta a kecskeméti Szentháromság temetőben található első világháborús hősi sírhelyparcella felújítását a közgyűlésben egy ellenzéki képviselő. A főplébános portálunknak kijelentette: amit vállaltak a pályázatban, megvalósították, a menet közben történt változtatásokat pedig jóváhagyta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint az önkormányzat is.

Hraskó István

A kecskeméti Szentháromság temetőben lévő új világháborús hősi sírkövek gránitból készültek, igaz, nem domborművese

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– Ha valaki elmegy a temetőbe körbenézni, félkész munkával találja magát szemben, és azt mondja, szégyen. 36 millió forint közpénzt elköltöttek úgy, hogy nem látni az eredményét – mondta a Szentháromság temetőben található hősi sírhelyparcella felújításáról

Falusi Norbert a múlt heti közgyűlésen. Az LMP-s képviselő – aki a „fércmű” kifejezést is használta – több kritikát is megfogalmazott: a térkő sétány csak az emlékhely előtt épült meg, nem egészen a kapukig, az ígéretekkel ellentétben továbbra sincs kút, és szerinte nem ültettek fákat. Azt is szóvá tette, hogy nem helyeztek ki egy információs táblát sem, amelyen olvashatnának a látogatók az első világháborúban harcolt és elesett kecskeméti katonákról. Falusi szerint dicséretre méltóan kijelölték a feladatokat, de a jó szándék nem érte el célját, a felújított emlékhely nem méltó a hősökhöz.

A fő cél a sírkövek felújítása volt

A Szentháromság temetőben az eredeti első világháborús hősi sírhelyparcella a Rávágy tér felőli főbejárat mellett 1914 és 1927 között épült ki. 1962-ben a leninvárosi lakótelep munkálatai miatt felszámolták a sírhelyeket, és exhumálás után újratemetéssel alakították ki a mostani parcellát. A Szentháromság temető működését 1964. december 31-ével politikai döntés alapján megszüntették és azóta nem tartanak ott temetéseket.

Az itt található 363 első világháborús katonai síremlék kilencven éve készült, közülük az idők során több kopottá, töredezetté vált, a feliratot nehezen vagy egyáltalán nem lehetett rajta elolvasni. A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia kereste a lehetőséget a felújításukra, és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázatán el is nyertek 36 millió 300 ezer forintot.

Dr. Finta József főplébános lapunk megkeresésére elmondta: az eredeti pályázat elsősorban a sírjelek megújítását foglalta magában, erre darabonként 100 ezer forintot biztosított a Hadtörténeti Intézet. Azaz, ha a sírkövek körüli környezetet is rendbe kívánták tenni – márpedig kezdettől ez volt a céljuk, és egyéb terveiket jelezték is a pályázatban –, akkor a sírkövekre szánt összeget kellett csökkenteni, ugyanis többletforrást nem lehetett igényelni.

– A sírjelek nem tartoznak az örökségvédelmi törvény hatálya alá, nem műemlékek, ennek ellenére – noha nem volt kötelességünk – tartottunk több egyeztetést ez ügyben, melyre meghívtuk az önkormányzat és a múzeum szakembereit – mondta el Finta József.

Elhangzott olyan vélemény, hogy meg kellene tartani a régi domborműves műköveket, és azokat felújítani, de a megkeresett sírköves vállalkozók közül erre nem volt senkinek kapacitása, ráadásul legfeljebb csak két év garanciát vállaltak volna, mondván, a műkő könnyen sérülhet, a ragasztás engedhet. Így a főplébánia a tartós megoldást, vagyis a kemény gránitot választotta, amely viszont nehezebben faragható, így a rohamsisak nem domborodik ki, hanem a felirattal együtt gravírozva van. Egyébként pedig az új sírkő mérete és formája is megegyezik a régivel.

Az egyik helyi hírportálon megjelent, hogy a régi sírköveket be fogják darálni, és útalapba kerülnek. Ezt Finta József sem cáfolta, de úgy gondolja, nem kegyeletsértésről, hanem a temetőknél bevett gyakorlatról van szó: ha a lecserélt sírkőre a sírhely tulajdonosa nem tart igényt, akkor a temető fenntartója, üzemeltetője értékesíti, hiszen nem köteles és nem is tudja a sírköveket tárolni.

A kecskeméti Szentháromság temetőben lévő új világháborús hősi sírkövek gránitból készültek, igaz, nem domborművesek
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A jövőben lesz kút és tábla is

A pályázatot egyszer módosítani kellett, mert kiderült, hogy 1962-ben a sírköveket nem alapra helyezték, emiatt megsüllyedtek. De a változtatás a Hadtörténeti Intézet tudtával és beleegyezésével történt, és az önkormányzat is hozzájárult. Az építőiparban tapasztalható áremelkedések miatt az alap elkészítésének költsége a másfélszerese lett a tervezettnek, emiatt kényszerültek csökkentetni a térkövezett sétány hosszát – magyarázta Finta József.

Kút még valóban nincs, mert fúrására csak július 25-én, azaz jóval a május 31-ei felújítási határidő után kapott engedélyt a főplébánia, de hamarosan kiépítik, és lesz információs tábla is, bár ennek kihelyezését akkor tartja időszerűnek a főplébános, ha a parcella központi nagy síremlékét is fel tudják újítani, már erre is beadtak egy pályázatot.

Finta József cáfolta azt a kritikát is, miszerint nem ültettek volna fát, hiszen több mint ötven csemete került a földbe. Négyet tavasszal elloptak, tíz pedig sajnos elszáradt, ezeket cserélni fogják.

A sírkert mögötti bádoggarázsok közül tizenegy egyházi területen volt, a főplébániának a tulajdonosok jelképes, évi tízezer forintos díjat fizettek. Közülük sokakkal sikerült az egyháznak megállapodni a garázs megváltásáról, Finta József szerint nagyon pozitívan álltak kérésükhöz, amiért hálás nekik. A nem túl szép látványt nyújtó kocsibeállók közül hetet már le is bontottak a tulajdonosok, néhányukat viszont még nem érte utol a főplébánia. A cél az, hogy a Mátis Kálmán utca felől egy 25 méteres szakaszon rá lehessen látni a temetőre.

Finta József a felújítást összegezve kijelentette: a pályázatban vállaltakat teljesítették, sőt több százezer forintot az elnyert összegen felül is elköltöttek a célra, és az eredmény véleménye szerint méltó a katonahősök emlékéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában