múltidéző

2018.06.19. 07:00

Villámlások közepette is vígan kocsikáztak a pusztán

Bepillantást nyújtunk a nyolcvan évvel ezelőtti Kecskemét mindennapjaiba. A régi újságcikkeket olvasva egy kis ízelítőt kaphatunk a korabeli életből, elsősorban a város és varázslatos pusztája turisztikai vonzerejéből.

Sebestyén Hajnalka

A turisták a bugaci kisvonattal jártak ki a pusztára

Forrás: Petőfi Népe

A múltidézéshez forrásként Horák Béla kecskeméti helytörténeti kutató Kecskemét és Bugac az idegenforgalom tükrében című kötete szolgált, melynek írásához régi újságcikkeket is segítségül hívott. Illusztrációkat Sebestyén Imre gyűjtő képeslapjaiból válogattunk a témához.

A XIX. század végén és a XX. század első évtizedeiben Kecskeméthez tartozó Bugac kiemelt szerepet kapott. A puszta turisztikai vonzereje világhírű volt. Minden évben ezrek keresték fel, köztük sok hazai és külföldi turista. 1938 májusában és júniusában sem lehetett panasz az idegenforgalomra.

A turisták a bugaci kisvonattal jártak ki a pusztára
Fotó: Petőfi Népe

Egy májusi cikkben arról tudósítottak, amikor német, svájci, holland, svéd és norvég közlekedésügyi vezetők jártak Kecskeméten.

„Még a háború előtt alakult meg a közép-európai államok részvételével a Nemzetközi Vasút Egyesület. Ennek az összefogásnak a célja volt, hogy a közlekedésügy területén közös és egységes intézkedéseket hozzanak létre.

Ez az egyesülés, amely azóta a skandináv államokkal szaporodott, rendkívül értékes közlekedésügyi vívmányokat vitt keresztül. Idén Budapesten tartotta megbeszéléseit a legfőbb intéző szerve, az ügyintéző bizottság, amely egytől egyig a tagállamok közlekedésügyi intézményeinek legfőbb vezetőiből áll. A gyűlés végeztével a MÁV vezetősége és az IBUSZ Kecskemétre és Kecskemét világhíres pusztájára, Bugacra hozta a résztvevőket, hogy bemutassa Európa gyümölcsöskertjét és a magyar élet egy sajátos darabját.

A kirándulók fél 11-kor érkeztek meg Kecskemétre. A városháza díszes előcsarnokában az idegenforgalom kecskeméti vezetői fogadták Katona Éva dr. vezetésével, majd a közgyűlési teremben Kiss Endre dr. polgármester. Az előkelő vendégek megcsodálták a díszes, gyönyörű termet. Liszka Béla dr. tanácsnok üdvözölte a megjelenteket magyar és német nyelven. A meleg hangú üdvözlést Röbe, a német vasút-igazgatóság elnöke köszönte meg.

A hivatalos üdvözlés után a kis tanácsteremben felállított büfé várta a vendégeket. Itt különösen a barackpálinka és a baracklikőr aratott nagy sikereket.

A megjelentek között ott volt Senn Ottó királyi titkos tanácsos, ny. MÁV-elnök, az IBUSZ elnöke, Veress Gábor, az IBUSZ alelnök-vezérigazgatója, Rajz Károly MÁV-igazgató és még mások. A csoport külföldi tagjai a német, holland, svájci, svéd és norvég közlekedésügy legfőbb vezető férfiai voltak családtagjaikkal.

A tízórai után, amelyet az IBUSZ adott, különvonattal Bugacra rándult ki a társaság.”

A vendégek gyakran kocsikáztak a pusztában évvel ezelőtti Kecskemét mindennapjaiba.
Fotó: Petőfi Népe

Egy másik májusi cikk a Kecs­kemét és Bugac között közlekedő vasút nyári menetrendjéről, a csatlakozási lehetőségekről, valamint a helységnevek változtatásáról szólt.

„A bugaci vasútnál 15-én életbelépő nyári menetrend az utazási lehetőséget lényegesen emeli. Négy vonatpár, tehát nyolc vonat fog naponta oly időközben közlekedni, hogy minden utazási igényt kielégít.

A nyári menetrenddel kapcsolatban a bugaci vasút egyes állomásainak neve is megváltozik, a város törvényhatósági bizottságának határozata szerint.

Nevezetesen Bugac állomás neve Bugacpusztára változik. Ez az állomás a jakabszállási határ közelében van és a bugaci puszta területére való belépő állomása a vasútnak, melynek közelében a pusztaház található. Monostorfalva állomás neve Bugacmonostorra változik. Ez az állomás a bugacmonostori településnél terül el, ahol az új templom épület, s ahol a közigazgatási kirendeltség, továbbá elemi iskolák, csendőrség, posta stb. vannak. Végül Bugacmonostor állomásnak neve Bugacra változik. Ez az állomás az idegenforgalmi kirándulóhely mellett van.

Felhívják tehát az utazó- és szállítóközönség figyelmét, hogy 15-től kezdve a jegyváltásnál és az árufeladásnál az állomási névváltoztatásra figyelemmel legyenek.

A május hó 15-től érvényes nyári menetrendben Kecskemét Rávágy-­térről vonat indul reggel 5 óra 10 perckor, délelőtt 10 óra 40 perckor, délután 14 órakor és 16 óra 30 perckor, mely utóbbi azonban csak a mai Bugacmonostorig az új menetrend szerint pedig az új Bugac állomásig közlekedik.

Kecskemét Rávágy-térre érkezik reggel 7 óra 34 perckor, délben 13 órakor, délután 19 óra 50 perckor és este 21 óra 20 perckor. A 19 óra 50 perckor érkező vonat azonban csak az új Bugac állomásról indul. Miként az indulási és érkezési időkből látható, a bugaci vasút nyári menetrendje nemcsak a helyi forgalmat elégíti ki, hanem Budapest és Szeged felé is megfelelő csatlakozást biztosít. Nevezetesen Budapestről a 9 óra 14 perckor Kecskemétre befutó gyorsvonattal érkezők a város nevezetességeinek megtekintése után kényelmesen Bugacra utazhatnak a Rávágy-térről 10 óra 40 perckor in­duló vonattal. De ugyanazon vonatot használhatják a Szeged felől reggel 7 óra 43 perckor érkezők is. Viszont Bugacról Rávágy-térre este 19 óra 50 perces vonattal érkezők Budapestre a nagyállomásról 20 óra 34 perckor, Szegedre pedig 20 óra 32 perckor induló gyorsvonatokkal továbbutazhatnak.

Eszerint mind Budapestről, mind Szegedről a világhíres bugaci pusztánk vonaton is egy nap alatt kényelmesen meglátogatható. De csatlakozása van Budapest és Szeged felől a délután 16 óra 30 perckor induló vonatunknak is és pedig a Budapestről 15 óra 52 perckor és Szegedről 15 óra 22 perckor érkező gyorsvonatokkal. A bugaci vasútnak délután 13 órakor érkező vonatának pedig Kecskemétről minden irányba közlekedő vonatokhoz van csatlakozása.”

Az autentikus népviselet vonzó volt a turisták számára
Fotó: Petőfi Népe

Júniusban újabb neves vendégek csodálták meg Bugacot. Az egyik cikk a hetvenéves Stagritz német grófnő látogatását adta hírül.

„Előkelő vendégei voltak tegnap Bugacnak. Stagritz grófnő, leánya és unokája érkezett Budapestről. Boroszlóból jöttek Magyarországra. A hetvenéves földbirtokosnő és kísérete remekül érezte magát a világhíres pusztán, elragadtatással szemlélte a puszta varázsos látnivalóit, nagy elismeréssel szólott a nagyszerű vendéglátásról. A grófnő kitűnő hangulatban táncra is perdült, az egyik pásztorral ropta a csárdást. Felöltöztek csikós ruhába és úgy fényképezkedtek.

Ugyanekkor svéd társaság is volt kint, melynek tagjai ugyancsak pompás hangulatban szórakoztak.”

Szintén júniusban Mariano Grillo olasz kultuszminiszteri osztályfőnök tanulmányozta Kecskemét kulturális és gazdasági életét. Erről szintén írtak az újságok.

„Az olasz kultuszminisztérium osztályfőnöke, Mariano Grillo és felesége érkezett tegnap Kecskemétre. Az osztályfőnök már negyedszer jár Magyarországon. Ezúttal hivatalos úton van, a magyar egyetemeket és főiskolákat tanulmányozza. Kecskeméten és Bugacon is járt már és az itt töltött idő annyira kedves emléke maradt, hogy elhatározta, legközelebbi útja során ismét eljön, de elhozza feleségét is.

A vendégeket Szabó Lajos kamarai h. igazgató, aki régi ismerőse az osztályfőnöknek, és Szabó Ambrus dr. könyvtáros fogadták. Grillo osztályfőnök látogatást tett a városházán, ahol a város vezetősége nevében Harkay Béla főjegyző fogadta.

Megtekintették a város kulturális és gazdasági intézményeit, majd Bugacra rándultak ki. A legpompásabb hangulatban telt el az idő a kiránduláson, nagy elragadtatással nyilatkoztak a remek látnivalókról, a nagyszerű fogadtatásról.”

Júliusban ismét számos külföldi neves vendéget fogadhattak Kecskeméten és Bugacon. Többek között Wild holland pénzügyminiszter látogatott el Kecskemétre. Programjának részeként Bugacot is megcsodálta. A tudósítók erről a látogatásról is hírt adtak.

„Előkelő vendége van ma Kecs­kemétnek, illetve Bugacnak. I. A. de Wild holland pénzügyminiszter, aki magyarországi rokonai látogatására jött hozzánk, városunkba érkezett.

A miniszter pompás sötétbordó autó­ja 12 óra előtt gördült a városháza árkádja alá, ahol Liszka Béla dr. tanácsnok fogadta Wild minisztert és kíséretét, majd felkalauzolta a főispáni fogadóterembe, ahol Kiss Endre dr. főispán köszöntötte.

A miniszter különvonaton Bugacra utazott ki, hogy megtekintse a világhíres magyar pusztát.”

Egy másik napon angol, ausztráliai, kanadai vendégek cikázó villámok között, zuhogó esőben kocsikáztak a pusztán. Felejthetetlen élményként éltek meg, mint az az újságcikkből is kiderül.

„A tavalyi Asszonyhét kecskeméti látogatóinak élményéhez hasonló rendkívüli szórakozásban volt része tegnap Bugacon egy nagyobb angol, ausztráliai és kanadai vendégcsoportnak, akik több magyar kísérővel érkeztek a világhíres puszta megtekintésére.

A puszta közepén érte őket a felhőszakadás. Cikázó villámok között, zuhogó esőben kocsiztak keresztül a pusztán. A látvány gyönyörű volt. A legkedélyesebb hangulatban, valósággal élvezték a váratlan eseményt. Amint megérkeztek, valamennyien pásztorruhába bújtak és vége-hossza nem volt a kedélyes társalgásnak.”

Szintén júliusban német, holland, belga csoportok is jártak Bugacon. A hétvége bővelkedett élményekben.

„Szombaton és vasárnap ismét nagy forgalmat bonyolított le Bugac-­puszta. Szombaton holland társaság érkezett Dyk egyetemi tanár, a ki­váló tudós vezetésével. A városházán Katona Éva dr. üdvözölte a vendégeket, a később érkezőket pedig Szabó Ambrus dr. köszöntötte. A hollandokat kint a pusztán dr. Szabó Tiborné fogadta.

Vasárnap a budapesti német kolónia nagy társasága, Wilhelm Graeb konzul és Greppmayer, a Kraft durch Freude vezetőjének vezetése mellett, az idegenvezetők és szállodaportások egyesülete, belgák és hollandok jártak a pusztán. Az egyik belga vendéget, Joseph Matton törvényszéki elnököt meleg szálak fűzik Magyarországhoz. Ő volt annak idején egyik vezetője a magyar gyermekek elhelyezési akciójának.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában