Fülöpszállás

2018.01.16. 06:53

Új óvodát építenek pályázati forrásból

Nyolcvannégy férőhelyes, három csoportszobás óvoda épül Fülöpszállás központjában. Amennyiben az idő­járás engedi, a kivitelező cég már februárban hozzáfog a munkához.

Gulyás Sándor

A község önkormányzata régóta tervezi, hogy új óvodát épít a Mesevár Óvoda helyett, mivel a Herpai Vilmos Általános Iskola, a Református templom és a helyi konyha szomszédságában levő intézmény épületének felújítása már nem lenne kifizetődő.

– Az eredetileg kollégiumként működő, majd a kilencvenes évek elején óvodai célra átalakított épület ma már nem felel meg maradéktalanul a kor elvárásainak. A kiszolgáló helyiségek, orvosi, nevelői szoba hiánya sok esetben okozott problémát. A rendszeres karbantartás, a részleges felújítások csak időlegesen oldották meg gondjainkat. A beázások miatt a közelmúltban lecserélték a tetőszerkezetet és a cserepeket, de a repedező, elöregedett falakkal már nem lehet mit kezdeni – mondta el lapunk érdeklődésére Csepregi Lászlóné óvodavezető.

Csepregi Lászlóné óvodavezető mutatja az új babakonyhát, ami majd költözik velük az új óvodába Fotó: Gulyás Sándor

A fülöpszállási önkormányzat 2012-ben nyújtott be pályázatot az óvoda épületének felújítására, ami sikertelennek bizonyult. A város 2015-ben egy új, háromcsoportos óvoda felépítésére igényelt támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, és nyert 178 millió forintot a kivitelezésre – tudtuk meg Gubacsi Gyula polgármestertől.

Az új óvoda számára a városközpontban vásárolt telket az önkormányzat. A három csoport befogadására alkalmas, 670 négyzetméteres alapterületű, energiatakarékosan üzemeltethető épületben külön tornaszobát, tá­lalókonyhát, valamint kisegítőhelyiségeket alakítanak ki a szakemberek.

– Az önkormányzat 16 millió forinttal járult hozzá a kivitelezés költségeihez, mivel az erre fordítható 118 millió forint kevésnek bizonyult. A közbeszerzési eljárás lezajlott, így a kivitelezés, ha az időjárás engedi, már február­ban elkezdődhet. Az új óvodát a jövő év elején vehetik birtokba a gyermekek. A megvalósuló beruházás jelentősen javítja az itt élők – főként a gyermekek és családjaik – életminőségét, elősegíti az önkormányzat köznevelési feladatainak magas szintű ellátását – fűzte hozzá a polgármester.

Előre vásároltak eszközöket

Az óvoda berendezése nem jelent majd gondot, mivel az önkormányzat és az intézmény az eszközbeszerzéseknél már előre gondolkodott. A hiányzó eszközöket a projektben elkülönített 7 millió forintból tudják megvásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában