Kecskemét

2018.02.23. 17:30

Tereptant tanultak az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák

Jórészt katonai tereptannal folytatódik Kecskeméten az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzése, de a térkép és a tájoló használata mellett arra is felkészítik őket, hogyan kell szakszerűen átvizsgálni egy teherautót.

Hraskó István

Mint ismert, a közelmúltban döntés született a tartalékos rendszer megújításáról. A jövőben a tervek szerint járásonként egy-egy önkéntes területvédelmi tartalékos századot állítanak fel, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható katonai erő.

A toborzás folyamatos, de már novemberben megkezdődött Bács-Kiskun megyében az alkalmasnak talált jelentkezők kiképzése. Ez összesen 120 óra. Az első, úgynevezett alapozó modul igen intenzív, a tartalékosok például elsajátítják az önvédelemre épülő katonai közelharc, a kézi- és fegyveres tusa alapfogásait, az elsősegélynyújtás keretében pedig a sebek fertőtlenítésének, kötözésének módját tanulják meg. Emellett ismerkednek a honvédségnél rendszeresített AK-63/D gépkarabély karbantartásának, biztonságos kezelésének, szét- és összeszerelésének technikájával és részt vesznek alaki foglalkozásokon is, ahogy ezt a korábban készült videóban be is mutattuk.

A szakszerő ruházat- és gépjármű-átvizsgálást is elsajátítják a tartalékosok

A héten ismét a kecskeméti járási század bázisára, a hetényegyházi MH Anyagellátó Raktárbázis laktanyájába kaptak behívót a tartalékosok. Az újonnan szerződöttek hétfőn vették át egyenruhájukat, kedden-szerdán alapozással kezdtek, csütörtökön és pénteken pedig – a novemberi csapattal együtt – a második modulra fordultak. Ebben főként katonai tereptannal kapcsolatos ismeretek szerepelnek, így a résztvevők megtanulják a tájoló és a katonai térkép használatát, a távolságmérést, irányszög meghatározását, menetvonal tervezését. Tájékozódási gyakorlat is volt pénteken, térképpel és anélkül is – tudtuk meg Nagy Viktortól, az alakuló új megyei alegység parancsnokától, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság területvédelmi osztályának alezredesétől.

A kiképzés mostani szakaszában a tartalékosok azt is elsajátítják, miként kell szakszerűen átvizsgálni az emberek ruházatát és a gépjárműveket, ezen az oktatáson a média munkatársai is jelen lehettek.

– A tanultak az ellenőrző-­áteresztő pontoknál ellátott szolgálat során jönnek jól, amikor lezárnak egy utcát vagy területet, de biztosítani kell – átvizsgálás után – az igazoltak áthaladását – mondta Nagy Viktor. A személyeknél az ellenőrzés csoportosan történik, egy tartalékos biztosítja az intézkedést, egy vagy két társa pedig mindent kipakoltat a zsebekből, és áttapogatják a ruházatot, nincs-e valahol elrejtve fegyver vagy tiltott anyag. Az autók, teherautók kutatásának is megvannak a maga módszerei, szabályai, kezdve a gépjármű biztonságos megközelítésétől az alváz tükörrel való vizsgálatán, az ajtók kinyittatási sorrendjén át egészen a titkos rekeszek felderítéséig.

A tartalékosok mindennap gyakorolják a katonai közelharcot is. Alapvetően a Kecskeméti járás tartalékosait hívták be erre a hétre, de jöhettek a Félegyházi, a Tiszakécskei és a Kunszentmiklósi járásban élők is, itt ugyanis még nem kezdődött el a kiképzés.

A Mollináry-ezred őrmesteréről kapja nevét a Bács-Kiskun megyei zászlóalj

A megyei zászlóalj hivatalos neve októbertől MH 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj lesz – tudtuk meg Nagy Viktortól. Merász Mihály a kecskeméti kötődésű Molli­náry-gyalogezred őrmestere volt. Mint a Magyar Földmivelő hetilap egyik 1911-es számában szerepel: Merász Mihály „1878-ban a boszniai hadjáratban, mint a 38. Mollináry-­ezred 12. századának káplárja vett részt. A bandinodrioki ütközetben a vezetésére osztott néhány emberrel behatolt egy ellenséges csapat közé és kézi tusában egy török zászlótartó kezéből kiragadta a zászlót és a zászlótartót leszúrta. Ezredese az ütközet napján, az alkonyati órákban a csatatéren, a legénység előtt őrmesterré léptette elő. Néhány hétre rá megkapta ő felségétől az arany vitézségi érmet.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában