Kecskemét

2018.05.20. 19:27

Születésnapját ünnepelte a Kecskeméti Planetárium

Lézershow és űrutazás várta a Kecskeméti Planetárium születésnapi ünnepségének vendégeit szombaton. Az intézmény három és fél évtizedes fennállását ünnepelte.

Koós Kata

Születésnapját ünnepelte szombaton a hírös város égszínháza. A Kecskeméti Planetárium 1983. május 17-én nyitotta meg kapuit. A működésének 35. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség Mák Kornél, alpolgármester köszöntőjével kezdődött, aki a városvezetés nevében oklevéllel ajándékozta meg a planetárium munkatársait a jubileum alkalmából.

– A csillagok és bolygók szépségének népszerűsítése azoknak a csillagászoknak a feladata és érdeme, akik planetáriumokban, csillagvizsgálókban dolgoznak. Itt, a Kecskeméti Planetáriumban számtalan iskola, diák és felnőtt is megtapasztalhatta az univerzum szépségét a bemutatott előadások és vetítések alkalmával. Éppen ezért E. Kovács úrnak és munkatársainak nagyon nagy tisztelettel szeretném megköszönni azt a szakmaiságot, elhivatottságot és minőségi munkát, mellyel ezt a feladatot ellátják – mondta az alpolgármester, akinek méltató szavait követően lézershow-val folytatódott a születésnapi ünnepség, mely során az űrhajók és bolygók mellett több lézertorta is kirajzolódott az épület kupoláján.

Ezt követően E. Kovács Zoltán, a Planetárium igazgatója űrutazásra invitálta a megjelenteket: érdekességekben és humorban gazdag előadást tartott Bolygók és csillagok címmel.

Az előadás után az ünnepség résztvevői kötetlen beszélgetés keretében idézték fel a Planetárium múltjához fűződő, személyes emlékeiket. Egyöntetűen méltatták a majd 50 éves Zeiss ZKP-1 vetítőgépet, melynek különlegessége, hogy a billentéséért felelős egykori kurblit hajdan Zsiguli ablaktörlő motorral helyettesítették a könnyebb kezelhetőség érdekében, melyet a mai napig nem cseréltek ki a gépezetben.

E. Kovács Zoltán 1986. június 1-jétől vezeti a Kecskeméti Planetáriumot.

– Az elmúlt évtizedek legnagyobb változása, hogy míg kezdetben elsősorban helyből, Kecskemétről érkeztek látogatók, manapság már az egész országból, sőt külföldről is jönnek. Sikerünknek nincs titka, egyszerűen jó műsorokat tartunk. Rengeteg kisgyerek érkezik hozzánk, akiknek eleinte egy meseszerű világképe van. Majd elkezdenek érdeklődni a valóság iránt, és onnantól kezdve már minden érdekli őket. Ez egyfajta identitás keresés, hiszen próbálják meglelni a saját helyüket, szerepüket a világban, és ekkor már az egész világegyetemre kíváncsiak – magyarázta a Planetárium vezetője, aki hangsúlyozta: már az egész pici gyerekeknek a valóságról mesél, csupán az ő sajátságos nyelvükön.

– Képesek sok mindent megérteni, csupán nekem kell alkalmazkodnom az ő passzív szókincsükhöz. Ha olyan nyelvezetet használok, melyet megértenek, sok mindent felfognak. Mesés formában ismerkednek a valósággal – mondta, majd hozzátette: reméli, hogy még sok száz szülinapot ünnepelhet majd az intézmény, melynek vezetését reményei szerint kollégájának adhatja majd át a közeljövőben.

– 2020-ban nyugdíjba megyek, és nagyon szeretném, hogy Szűcs László kollégám legyen az utódom, aki a kezem alatt nőtt fel. Tudja, hogy mitől jó a Planetárium. Úgy gondolom, az ő személye garantálná az intézmény további jó működését – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában