KISKUNFÉLEGYHÁZA

2018.07.20. 11:35

Szakmakóstoló tábor segíti a diákok pályaválasztását

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmák népszerűsítése céljával rendezték meg az országban egyedülálló módon a Szakmakós­toló tábort a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnáziumban a héten. Bár a táborozó gyerekek még messze vannak a pályaválasztástól, a tábor során szerzett ismeretek alapján talán könnyebb lesz döntést hozniuk leendő szakmájukról. 

Vajda Piroska

Szerdán bodzaszörpöt készítettek a Szakmakóstoló hét résztvevői

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Lekvárfőzés, lógondozás, talajvizsgálat és még megannyi érdekes program várta a diákokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett nyári Szakmakóstoló héten, melynek központjában a gazda és az állattartó szakmunkás szakképzések álltak – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, a házigazda intézmény igazgatója. Elmondta, iskolájuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Képzési Igazgatóságával közösen első alkalommal rendezte meg a szakmák élményalapú megismerését előtérbe helyező Szakmakóstoló hetet.

Az újszerű kezdeményezés keretében a szakképző iskolán kívül a programba a duális képzésben részt vevő gazdálkodókat is bevonták. A szakmai napok alkalmával az 5-6-7. osztályos általános iskolai tanulók számára lehetőség nyílt a szakképző iskolában és a tangazdaságban, valamint a gazdálkodóknál bekapcsolódni a munkafolyamatokba, hogy a gyakorlatban is megismerhessék a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat.

Szerdán bodzaszörpöt készítettek a Szakmakóstoló hét résztvevői
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A pályaorientációs hét során számtalan, a szakképesítések megismerését segítő program várta a gyerekeket, így például a termőföld megismerése, határszemle, talajvizsgálat, magültetés, lófajtákkal való ismerkedés, lóápolás, lógondozás, lovaglás, fogathajtás kipróbálása, de részt vehettek az állatok takarmányozásában, a napi almozásban is. Kipróbálhatták a kalácsfonást és a mézeskalács-készítést is. Szüreteltek és a leszedett gyümölcsből lekvárt és befőttet készítettek. Természetesen a munka mellett játszottak is. Az úgynevezett íz-kvíz során vak kóstolás alapján kellett fűszerféléket és tejtermékeket felismerniük. Volt még szabadulószoba, kincskeresés, továbbá péküzembe és cukrászműhelybe is ellátogattak a gyerekek.

– Fontosnak tartjuk azt is, hogy a szakmák megismerése mellett emocionális kötődés alakuljon ki a diákokban a tábor helyszínéül szolgáló intézmény felé. Ugyanakkor azt is, hogy bizalmat keltsünk a szülőkben iskolánk és az agrár­ágazat iránt – hangsúlyozta Rózsa Pál. Hozzátette: a rendezvény jól mutatja az iskola, a NAK és a termelőüzemek összefogását, elkötelezettségét az agrárszakképzés népszerűsítése iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában