Kecskemét

2018.08.15. 07:00

Szabálytalan és drága mulatság fűre parkolni

Idén már közel 700 esetben indult eljárás fűre parkolás miatt Kecskeméten. Nem érdemes megkockáztatni, több tízezer forint lehet a bírság. Galambetetésért vagy az előkert elhanyagolásáért ellenben még senkinek sem kellett büntetést fizetnie.

Hraskó István

Az új rendelet alkalmazása óta, az elmúlt egy évben közel 1500 esetben kaptak autósok helyszíni vagy közigazgatási bírságot Kecskeméten, mert fűre parkoltak a gépkocsijukkal

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Több mint egy éve, tavaly május 1-jén lépett hatályba a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester akkor egy sajtóbeszélgetésen elmondta: korábban az önkormányzat ugyan szabályozta a porták előtti gyommentesítést, a zöldfelületeken való parkolást és más hasonló kérdéseket, de nem volt lehetősége a szankcionálásra. Mint a polgármester fogalmazott: állampolgári szokás nem betartani a szabályokat, ha nincs regulázás.

A közösségi együttélés szabályainak meghatározását a törvény az önkormányzatokra bízta (ugyanakkor olyan tevékenység nem kerülhet a helyi rendeletekbe, amelyet a törvény bűncselekménynek vagy szabálysértésnek minősít). Aki elköveti ezeket a szabálysértéseket (lásd lenti írásunkat), a jegyző közigazgatási bírsággal sújthatja. Ha magánszemélyről van szó, akkor a bírság felső határa 200 ezer, jogi személyek, például cégek esetén viszont 2 millió forint. A Városrendészet közterület-felügyelő munkatársai egyes esetekben helyszíni bírságot is kiszabhatnak, ha az illető elismeri vétkességét, de ez maximum 50 ezer forint lehet, fiatalkorú ilyet nem kaphat.

A kecskemétieket leginkább foglalkoztató téma a fűre parkolás büntetése volt. Szeme­reyné Pataki Klaudia ezzel kapcsolatban arra kérte a Városrendészetet, hogy legyen három hónap türelmi idő, ezalatt csak figyelmeztessenek a közterület-felügyelők, ha a gépjármű zöldfelületen áll.

A türelmi idő épp egy éve járt le, így kíváncsiak voltunk, az elmúlt egy esztendő milyen tapasztalatokat hozott. Csíkos Imre, a Városrendészet vezetője elöljáróban leszögezte: a rendeletalkotásnak nem a minél nagyobb mértékű büntetés volt a célja, hanem egy lehetőség szankcionálásra azokkal szemben, akiknél más módon nem tudják a kívánt eredményt, a szabálykövetést elérni.

Mint megtudtuk, a városrendészek a türelmi időszakban több mint 1500 figyelmeztetést helyeztek ki gépkocsikra füvön parkolás miatt, ha pedig ott volt a tulajdonos vagy gépkocsihasználó, szóban tájékoztatták a szabályszegésről.

– A figyelmeztetés legtöbbször elérte célját, mivel alacsony volt azon gépkocsik száma, amelyeknél több esetben is kellett intézkedni – nyilatkozta Csíkos Imre, aki több városrészi fórumon is részt vett, hogy elmagyarázza az új szabályokat a lakóknak.

Az új rendelet alkalmazása óta, az elmúlt egy évben közel 1500 esetben kaptak autósok helyszíni vagy közigazgatási bírságot Kecskeméten, mert fűre parkoltak a gépkocsijukkal
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Zöldfelületen várakozás miatt 2017-ben (augusztustól év végéig) 17 esetben, míg az idei első félévben 5 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot. Sokkal több ennél a közigazgatási bírság (mert nem volt ott a gépjárművezető, vagy nem ismerte el a szabályszegést): tavaly 804, idén az első félévben 726 feljelentést tettek a jegyzőnél a városrendészek.

– Az intézkedések következtében megszűntek az áldatlan állapotok több helyszínen is, kiemelten a kórház környékén, a villanegyedben. A felügyelők az arányosság elvét követik, ha a figyelmeztetéssel elérhető a cél, nem szabnak ki büntetést – mondta Csíkos Imre.

Az önkormányzatnál végül tavaly 740, idén pedig eddig 698 esetben indult eljárás fűre parkolás miatt. A büntetések összegéről nincs információnk.

Miért járhat még büntetés, és bírságoltak-e a városrendészek?

  • Ha valaki nem gondoskodik az ingatlanját határoló járda, gyalogút, kerékpárút tisztán tartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről: nem volt helyszíni bírság, csak szóbeli figyelmeztetések, aminek többnyire eleget tettek; több lakóingatlannál mire sikerült felkutatni a tulajdonost, elolvadt a hó.
  • Gazdátlan állat közterületen etetése miatt: nem volt eljárás, csak figyelmeztetés galamb etetéséért.
  • Közterület-névtábla vagy házszám beszennyezése, eltakarása, leszerelése, házszámtábla ki nem helyezése miatt: eljárás nem volt, csak sok figyelmeztetés (ősszel lesz egy nagyobb akció).
  • Fás szárú növény megcsonkítása miatt: nem volt eljárás, bírság.
  • Ha valaki a telekhatár és az úttest közötti zöldfelületet nem tartja karban, nem kaszálja: eljárás nem volt, több esetben jelezték az ingatlantulajdonosnak, aki a megadott határidőben elvégezte a munkát.
  • Játszótér nem rendeltetésszerű használata, tiltott módon történő gördeszkázás, görkorcsolyázás, kerékpározás miatt: 4 esetben volt büntetés (tavaly is 2, idén is 2).
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában