Ballószög

2018.09.20. 17:30

Sporttal népszerűsítették a honvédelem ügyét Ballószögön – videó

Célba lőttek, kézigránátot dobtak és akadálypályán tették próbára rátermettségüket azok a fiatalok, akik az Országos haditorna-verseny megyei döntőjén indultak csütörtökön csapatukkal. A ballószögi sportpályán megrendezett megyei forduló számos, honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenység kipróbálásához segítette hozzá a középiskolás versenyzőket.

Horváth Péter

Csütörtökön rendezték meg az Országos haditorna-verseny megyei döntőjét a Magyar Honvédség Katonai Igazgatás és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szervezésében, melynek hagyományosan a ballószögi sportpálya adott otthont.

A munkát az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, a Megyei Védelmi Bizottság és a Kecskeméti Zöld Sportok Egyesülete segítette. Az I. Katonaigazgatási és Érdekvédelmi Iroda mint megyei szintű versenyszervező részéről Gáldonyi Sándor százados elmondta, hogy a rendezvény célja, hogy a honvédség játékos feladatokon keresztül mutassa be és tegye vonzóvá a katonai életpályát. A versenyen keresztül erősödik a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolata, valamint a honvédelmi nevelés és az egészséges életmód népszerűsítése is a szervezők törekvése. A verseny lehetőséget nyújt a fiatalok készségeinek és fizikai felkészültségének fejlesztésére is.

A versenyen a 9-12. évfolyamos diákok vehettek részt, a szervezők a megye összes középiskoláját meghívták a rendezvényre, ahová amire hat település 13 iskolájának négyfős csapata érkezett. Többségében rendvédelmi szakirányú középiskola diákjai vettek részt a haditornán, de más típusú intézményből is neveztek versenyzők. A megyei forduló győztes csapata képviselheti megyénket a később megrendezendő országos döntőben.

A diákcsapatok számos versenyszámban mérhették össze tudásukat és felkészültségüket: tájékozódási futás mátrixpályán, lövészet, egy összetett akadálypálya mászóalagúttal, kötélpályával és gránátvetéssel, lövészet és önálló gránát hajítás voltak az ügyességi számok. Nemcsak a fizikum, de az ismeretek próbáját is jelentette a verseny a fiatalok számára, hiszen számot adtak egészségügyi ismereteikről, ahol újraélesztést is kellett végezniük és az egyik állomáson honvédelmi totót töltöttek ki.

Gáldonyi Sándor elmondta, hogy nagyon jó visszajelzés a szervezőknek a rendszeresen visszatérő diákok nagy száma.

– Azt tapasztaljuk, hogy aki egyszer eljött a rendezvényünkre, amíg tud minden évben visszatér. Számunkra ez nagyon jó visszajelzés a diákoktól és megerősít bennünket abban, hogy érdemes csinálni – mondta a százados és hozzátette, hogy a diákok körében minden évben nagy népszerűségnek örvend a speciális, összetett akadálypálya, ahol úgynevezett imitált, gumiból készült élethű fegyverekkel futnak a diákok. De az egyértelmű kedvenc a lövészet, amihez szintén nem a honvédség rendszeresített fegyvereit használják a fiatalok, hanem légfegyvereket.

A szervezők elmondták, hogy sok diáknak ösztönző hatású a rendészeti szakirányú képzés és az ez irányú pályaválasztás felé orientálja őket. A korábbi évek több versenyzője az érettségi után a honvédségnél kezdte el pályafutását, vagy rendészeti szakközépiskolában folytatta tanulmányait és a rendőri hivatást választotta életpályájául.

Eredmények:

1. Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium – Tomori Armadája csapata

2. Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma – 63 AMG csapat

3. Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája – Dékán 1 csapata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában