Mosolynap

2018.03.21. 20:00

A segítséggel élők világával ismerkedtek a jászszentlászlói gyerekek

Tizedeik alkalommal rendeztek Mosolynapot a Szent László Általános Iskolában a Down-szindróma világnapján. A szerdai rendezvénnyel azonban nemcsak a Down-szindrómások elfogadására szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők, hanem azokra is, akik másképp különlegesek.

Vajda Piroska

A jubileumi eseményen változatos programok segítették a gyerekeket abban, hogy az elfogadás útjára lépjenek. A Mosolynap egyik vendége Weisz Fanni hallássérült fotómodell, szépségkirálynő volt. Az esélyegyenlőségi aktivista arról mesélt a gyerekeknek, hogy kislányként nagyon szeretett volna táncos lenni, de siketsége miatt mindig elutasították. Ez a csalódás is arra ösztönözte, hogy küzdjön az esélyegyenlőségért. Célja, hogy a hallók és a siketek világát közelebb hozza egymáshoz.

A Mosolynapot Bozóki Edit tanárnő hívta életre Down-szindrómás kisfia születése után.

– Azzal a céllal vállalkoztam erre a feladatra, hogy megtanítsam a gyerekeknek a másság elfogadását. Aztán hamarosan rájöttem, hogy az elfogadást nem tanítani kell, hanem megélni, tapasztalni, olyan találkozások alkalmával, amelyek lehetőséget teremtenek a segítséggel élők világával való ismerkedésre. Ez a rendezvény is lehetőség arra, hogy közös élményeken keresztül megismerkedjünk egymás különleges képességeivel – mondta köszöntőjében Bozóki Edit főszervező.

A szerdai Mosolynap alkalmával zsúfolásig telt az iskola tornaterme gyerekekkel, akik hatalmas szeretettel fogadták Weisz Fannit, a hallássérült szépségkirálynőt, esélyegyenlőségi aktivistát. Tiszteletére mutatták be a színpadon Agárdi Szilvi Boldogan élj! című dalát, melynek videoklipjében Weisz Fanni is szerepel, mint jelnyelvi tolmács. A rendezvényen nagy sikert arattak a Kutyával egy mosolyért Alapítvány segítő kutyusai is. Gazdáikkal együtt azt mutatták be, hogyan tudja megkönnyíteni egy kutyus a fogyatékkal élők hétköznapjait. Az biztos, a Mosolynapon mosolyból nem volt hiány, a gyerekek és persze a felnőttek is életre szóló élményekkel gazdagodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában