KISKUNHALAS

2018.05.24. 14:03

Restaurátorok szépítik a templom belsejét

Újra állványerdő borítja az alsóvárosi Szent Péter Pál katolikus templom belsejét, folytatódik a tavaly ősszel elkezdődött belsőtér-­felújítás.

Pozsgai Ákos

A restaurátorok a legapróbb javításokat is elvégzik a felújítás során

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Jelenleg a jobb oldali hajó falát restaurálják a szakemberek. A restaurátorok ecsetekkel apránként tisztítják meg a fali festményeket az évtizedek alatt rárakódott portól, ahol kell, apróbb javításokat is végeznek a festményeken és a fali díszítéseken.

A belső tér felújításának első üteme tavaly nyáron kezdődött, akkor a fő oltárrészt újították fel és több, már nagyon rossz állapotban lévő ólomüveget kiemeltek a helyéről és egy budapesti restaurátor-műhelybe szállították, ahol néhány hónap alatt teljesen felújították őket.

Leemelték a több mint 70 évvel ezelőtt felrakott, a szentély felett lévő oltárképet is. A festményről gondosan leszerelték a keretet, majd magát a képet egy speciális hengerre tekerték és szintén elszállították a kerettel együtt. Az oltárkép restaurálása jelenleg is tart.

Teljesen megújul a templom belső világítása is, a korábbi nagy teljesítményű, sokat fogyasztó lámpatesteket korszerűbb, energiatakarékos, ledes reflektorokra cserélik le.

A templom a felújítás ideje alatt is nyitva tart, a padsorokat hétköznap fóliával takarják le a munkálatok idejére, a hétvégéken azonban szünetel a felújítás. A takarófóliákat ekkor leszedik és a templomban tartják meg a szentmiséket és más egyházi alkalmakat. Hétköznap a plébániahivatal közösségi házában tartják a szent­miséket és összejöveteleket a felújítás ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában