Kelebia

2018.07.23. 11:30

Őrzik a Kárpát-medence hagyományait Kelebián

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén a Kárpát Fesztivált Kele­bián, a Sántha Márta Művelődési Ház szervezésében. A népzenei találkozókkal, könnyűzenei koncertekkel, főzőversennyel és gyermekprogramokkal színesített háromnapos rendezvénysorozatra több ezren látogattak el.

Pozsgai Ákos

A népzenei találkozó ismét nagy sikert aratott a háromnapos rendezvényen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A rendezvények nyitóeseménye a natúrpark címátadó ünnepség volt, ahol hivatalosan is megkapta a 12 Bács és Csongrád megyei település összefogásából létrejött Felső-Bácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület a natúrpark címet. Minden évben szép hagyomány, hogy a fesztivál résztvevői közös ünnepi szentmisén vesznek részt a Krisztus Király templomban.

A Sántha Márta Művelődési Ház nagytermében Gémes Gézáné amatőr festő képeiből, Rácz Istvánné babagyűjteményéből és a Foltocska foltvarró klub alkotásaiból nyílt kiállítás.

Az események fő színtere a piactér és a környékre volt, a rendezvénysátorban felállított kisszínpadon a Kelebiai Ökumenikus Szeretet Szövetség, a hazai Tavaszi Hérics és a meghívott határon túli cseh, észt, szlovák és svájci népzenei és művészeti csoportok léptek fel. A sportpálya melletti nagyszínpadon a kiskunhalasi Napos Oldal, Kis Grófo, D. Nagy Lajos és a Bikini, a Pataky Művek zenekar és az Edda Művek élő koncertje szórakoztatta a közönséget szombaton és vasárnap.

A hagyományos vasárnapi bográcsos főzőversenyre is sokan beneveztek, a szervezők nem határozták meg a főzőverseny alapanyagait, így mindenki kedvére bemutathatta a család kedvenc ételét. Pörkölt, babgulyás, töltött káposzta rotyogott a bográcsokban. Az ételek készítésénél a legfontosabb volt, hogy az indulók miként tudtak bánni az alapanyaggal, a hússal, a fűszerekkel. Az elkészült finomságok gyorsan elfogytak, ami bizonyítéka volt annak, hogy a hagyományok ápolása mellett a kelebiaiak a gasztronómia területén is otthon vannak.

A sportot kedvelők sem unatkoztak, a magyar országgyűlés parlamenti válogatottja részvételével kispályás futballgála volt a sportpályán, vasárnap pedig a II. Kelebiai Kupa kispályás focitornát rendezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában