Kecskemét

2019.02.12. 07:00

Örökbe fogadták a kecskeméti kórház inkubátorában talált fiút

„Véglegesen és megnyugtatóan” rendezte a gyámhivatal annak a most három hónapos kisfiúnak a sorsát, akit még tavaly novemberben hagytak a kecskeméti kórház csecsemőmentő inkubátorában. Úgy tudjuk, a kisfiút örökbe fogadták.

Hraskó István

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kórház

Mint arról beszámoltunk, egy újszülött kisfiút hagytak tavaly november 7-én hajnalban a kecskeméti kórház Nyíri úti telephelyén, a főbejárat mellett található csecsemőmentő inkubátorban. Az egészséges kisfiú súlya akkor 3400 gramm volt, a kórházban a Gábor keresztnevet kapta. Az anya szépen ellátta (kezelte a köldökét is), megetette, gondosan felöltöztette, és takaróba csavarta valószínűleg csak pár órával korábban született gyermekét, mielőtt elbúcsúzott volna tőle a babamentő inkubátornál. A kisfiún nem volt semmilyen külsérelmi nyom.

Gáborkáról a nővérek nagy szeretettel gondoskodtak, etették, altatták, öltöztették, pelenkázták, ő volt a gyermekosztály újszülöttrészlegének kedvence. Közben a gyámhivatal intézkedett a gyermek örökbe adása érdekében. A jogszabály szerint nincs szükség az örökbefogadáshoz a szülő hozzájárulására, ha gyermekét babamentő inkubátorban hagyja, és hat héten belül nem jelentkezik a csecsemőért. A hat hét elteltével a gyermek örökbe adható. Az örökbefogadási eljárás során a gyermeket a kirendelt gyermekvédelmi gyám képviseli.

Úgy tudjuk, Gáborkáért nem mentek-telefonáltak a szülei, és gyorsan találtak is számára örökbefogadókat, akik még decemberben hazavihették a kisfiút.

Élete első pár hetét a kecskeméti megyei kórházban töltötte az inkubátorban hagyott kisfiú
Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház

Megkerestük ez ügyben a Kecskeméti Járási Hivatal gyámügyi osztályát.

– A csecsemő sorsát a gyámhivatal a gyermek érdekét szolgáló döntésével véglegesen és megnyugtatóan rendezte – kaptuk a választ a kormányhivataltól, azzal kiegészítve, hogy a kisfiúról további információt nem áll módjukban szolgáltatni.

Az örökbefogadási eljárást a gyámhivatal folytatja le, amely a gyermeket a leendő örökbe fogadó szülőkhöz legalább egy hónapra kihelyezi. E gondozást követően dönt az örökbefogadás engedélyezéséről. Az eljárás lezárását követően a vér szerinti szülőnek nincs lehetősége a határozatot jogorvoslattal megtámadni.

Gáborka a harmadik baba volt, akit az inkubátorban hagytak

A babamentő inkubátorában 2016 februárjában egy egészséges kislányt hagytak. A 3160 grammos, ötven centiméter hosszú csecsemőt a kórházban Ignácz Brigittának keresztelték el, őt végül örökbe fogadták. Előtte 2012 januárjában történt szintén hasonló eset, akkor még a babamentő inkubátor a kórház Izsáki úti telephelyén volt. Ekkor egy koraszülött, 1300 grammos kisfiúra erősen kihűlt, életveszélyes állapotban találtak az intézmény munkatársai. A Szőke Attila névre keresztelt kisfiúért később jelentkeztek a szülei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában