petőfiszállás

2018.01.19. 07:12

Népművészeti házat hoznak létre

Évtizedekkel ezelőtt 11 iskola működött a petőfiszállási tanyavilágban. A Klebelsberg Kuno közoktatásügyi miniszter idején épült jellegzetes tanyasi iskolaépületekből mindössze öt maradt fent a községben.

Vajda Piroska

Az önkormányzat régi terve, hogy ezekből egyet megmentsen az utókor számára. Szász János polgármestertől megtudtuk, hamarosan sikerül az önkormányzatnak megvásárolnia az 5-ös főút és a községbe vezető út kereszteződésében található régi iskolaépületet.

Az iskola helyreállítása és eredeti arculatának visszaállítása után az épületben úgynevezett népművészeti házat hoznak létre, melynek vezetője Jójár Rozália népi iparművész lesz, aki jelenleg is az épületben él és tevékenykedik. Elsősorban szalmafonással foglalkozik, erre tanítja majd a látogatókat is. Itt kapnak bemutatkozási lehetőséget a helyi kézművesek is.

A látogatók megismerhetik majd az antikbútor-készítést, a bútorrestaurálást, a szalmafonást, a fafaragást, a gobelinkészítést, az agyagozást, a szappanfőzést, a szövést, a gyöngyfűzést és a mézeskalács-készítést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában