Kiskunfélegyháza

2018.10.19. 20:00

NépmesePont várja a gyerekeket Félegyházán

Modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező Aranyalma Népmesepontot avattak pénteken a kiskunfélegyházi Szakmaközi Művelődési Házban. Az új közösségi, családi színtér megvalósítására mintegy 80 millió forintot nyert az intézmény. Országos szinten pedig 1,2 milliárd forintot fordít a kormány további Népmesepontok kialakítására.

Vajda Piroska

A pénteki átadási ünnepségen elhangzott, a jövőben több mint hatvan különböző típusú programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, koncerteket, népmeseszínházi előadásokat mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, színjátszó és bábfoglalkozást – tartanak a Mesepontban. Fontos célkitűzés: a hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe történő beépítése, a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a hagyományőrzés, valamint az értékes kulturális időtöltés elősegítése. Ezért a Szakmaközi Művelődési Ház 18 oktatási intézménnyel kötött megállapodást, így a jövőben mintegy 1600 diákot vonnak be programjaikba.

Az új NépmesePont egyedi látványvilággal, modern eszközrendszerrel, tradicionális értékek tárházával, ugyanakkor innovatív megoldásokkal várja a félegyházi és a környékbeli fiatalokat, családokat a jövőben. Elsősorban a Kiskunság meséit kívánják megismertetni látogatókkal, leginkább az alföldi népmese gyűjtőkre koncentrálva. Megjelenek a tanyák és mezővárosok vásárok, kézművesek, és kiemelten foglalkoznak majd a kiskunsági pásztorhagyománnyal is – hangzott el a megnyitón.

A NépmesePont létrejöttében, kialakításában kulcsszerepet vállalt Juhász Szilvia, Lutter Imre, Nagy-Kovács Enikő, Rátkai Sándor, Schafer Anett és Tóth Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában