Baja

2018.10.22. 11:30

Nem mindennapi látványt nyújt az extrém alacsony Duna

Igazi látványosság a rekord alacsony Duna és Sugovica, az elmúlt hétvégén sokakat csalogatott ki az őszi napsütés a vízpartra, hogy közelebbről is megnézzék a ritka természeti jelenséget.

Pozsgai Ákos, Maksa Balázs

A hétfő reggeli vízállás szerint a Duna 46 centiméteren állt a bajai vízmércénél (7 órai mérés – a szerk.), a nyári csapadékszegény időjárás miatt az elmúlt hét évtized legkisebb értékeit, vagy az alatti értékeket mérnek a folyó hazai szakaszán. A Duna Bajánál a legkisebb szintjét október 19-én hajnal 3 órakor érte el 33 centiméterrel, így a folyó új LKV-szintet állított fel (legkisebb vízállás – a szerk.). Az előrejelzések szerint lassú, de folyamatos vízszint-emelkedés várható a Duna alsó szakaszán.

A rendkívül alacsony dunai vízállás miatt a Sugovica szintje is kritikusan alacsony, néhol mindössze alig egy-másfél méter széles és néhány tíz centiméter mély, gumicsizmában is át lehet kelni rajta.

Az ünnepi hosszú hétvégén a jó időt kihasználva sokan látogattak ki a Sugovica partjára, és a bajai Duna-hídhoz, távolabbról is rengetegen érkeztek, hogy láthassák a ritka természeti jelenséget. Az apadó vízállás miatt a Duna folyómedrének harmadáig be lehet sétálni, a budapestinél is látványosabb a vízszint csökkenése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában