Baja

2018.09.18. 20:00

Megújul a bajai Deák-zsilip, korszerűsíti a vízügy

13 milliárd forintos – az EU 85 százalékos anyagi támogatását élvező –, árvízvédelmet szolgáló beruházás nyitó rendezvényét tartották Baján a napokban.

PN

Emlékként és a mindennapokban is fontos szerepe van a zsilipnek 

Forrás: Petőfi Népe

Az állami kezelésben lévő, vízügyi igazgatóságok által üzemeltetett vízépítési nagy műtárgyak jelentős részénél elengedhetetlenné vált a korszerűsítés. A projekt hét műtárgy felújítását tűzte ki célul, köztük van a Deák Ferenc-zsilip is. Ettől a vízgazdálkodási rendszer hatékonyabb és gazdaságosabb működtetését, biztonságos, károkozásmentes üzemelését remélik a szakemberek.

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Deák Ferenc-zsilip 1875-re a kor élvonalába tartozó műszaki színvonalon épült meg, mely Európában egyedülálló téglafalazatú zsilip, a Margitta-szigeti dunai árvízvédelmi fővédvonal része. A létesítmény hajó- és vízbeeresztő zsilipből áll. A hajózsilip 9,5 méter széles, a kapuk egymástól 61 méterre vannak, a műtárgy 96 méter hosszú. A projektben javítják, illetve felújítják a beton-vasbeton szerkezeteket, téglafalazatokat, a mederburkolatokat, valamint az elzáró szerkezeteket. Korszerűsítik az emelőberendezéseket, vízszint- és áramlásmérőt, valamint egyéb mérőberendezéseket építenek be.

Emlékként és a mindennapokban is fontos szerepe van a zsilipnek
Fotó: Petőfi Népe

A nagy beruházás várhatóan 2021. október végére fejeződik be. Ezt követően a hét műtárgy képes lesz ellátni jelentős térségi szerepét az árvízvédelem, az ivóvíz és az öntözővíz biztosítása, az energiatermelés, a hajózás, valamint a szabadidős és rekreációs célú hasznosítás területén – vélik a vízügyi szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában