kecskemét

2018.02.25. 07:00

Megtelnek az utcák parkoló autókkal

A kecskeméti Vacsi utcában lakók egy része szeretné, ha náluk is fizetős lenne a parkolás, hátha akkor ritkábban foglalnák el idegen autók a kapubejárójukat. Más lakók viszont nem értenek egyet a díjmentesség megszüntetésével.

Hraskó István

Január 1-jétől a Budai utcai piac környékén újabb tíz utcában fizetni kell a parkolásért. A döntést a lakossági panaszokkal indokolta az önkormányzat, miszerint túlzsúfoltak voltak ezek a díjmentes utcák, az odaparkolók akadályozták a lakókat a közlekedésben, a házhoz történő ki- és beállásban. Így a piac körüli parkolási zóna tovább bővült, jelenleg a Jókai utca–Kada Elek utca–Nagykörút–Nagykőrösi utca által határolt négyszöget jelenti. Ezen belül bármely automatánál váltunk jegyet, azzal az egész zónában bárhol lehet parkolni (nyilván a kifizetett időtartam alatt), és ugyanez a szabadság érvényes a zónára szóló bérletre is.

Vannak, akik azt szeretnék, hogy a zóna tovább terjeszkedjen. Szerkesztőségünk a Bethlen körútból leágazó Vacsi utcából kapott levelet egy úrtól. Úgy fogalmaz, amióta bevezették a fizetőparkolást az újabb tíz utcában, a gépkocsitömeg náluk csapódik le, számtalan esetben már a saját kapujukon sem tudnak kihajtani autóikkal, és ez igencsak kellemetlen és bosszantó. Nyilván az egészet az okozza, hogy a piaci vásárlók, a belvárosi munkahelyükre vagy a Kada Elek utcai orvosi rendelőbe igyekvők egy része nem kíván aprót dobálni az automatákba, inkább leparkol távolabb a céljától, ahol még díjmentesen megteheti és sétál. Problémájára a megoldást olvasónk abban látná, ha a – szavaival élve – „menekülő­úttá” vált Vacsi utcát is fizetőssé tennék, ezzel a felvetésével már megkereste az önkormányzatot is.

Más viszont nem ért egyet az ötlettel, és nem szívesen fizetne (lakcímenként legfeljebb két autóra, darabonként havi 400 forintért lakossági bérletet lehet váltani azokban az utcákban, ahol nem ingyenes a parkolás). Beszéltünk egy szintén a Vacsi utcá­ban lakó hölggyel, aki egyáltalán nem tapasztalja égetőnek a problémát (szerdán délelőtt valóban alig lehetett látni autót az utcá­ban – a szerző). Megjegyezte azt is, hogy jó pár ház épült az elmúlt években, az új tulajdonosoknak két-­három kocsijuk is van, azok pedig nem férnek el mind az udvarban, garázsban, emiatt is lehet több az utcán.

Nem megy egyik napról a másikra

A témával megkerestük Csíkos Imrét, a Városrendészet vezetőjét, aki már értesült a problémáról. Mint mondta, főként a pénteki napokon mutatkozhat zsúfoltnak az utca. Hangsúlyozta, gyors megoldásra azonban jelenleg nincs lehetőség, mert a zóna kibővítésének anyagi vonzata van, például automatát kell vásárolni, ami 2 millió forint. Emellett a képviselő-testületnek is döntést kell hoznia, rendeletet módosítania. És persze az is árnyalja a képet, hogy az utcabeliek között sincs egyetértés a kérdés megítélésében. Csíkos Imre mindenesetre kijelentette: már most látni, hogy a korábban kaotikus Táncsics Mihály utcában megkönnyíti a lakók életét a fizetős rendszer, mert sokkal kevesebben hagyják ott egész napra autó­jukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában