Kecskemét

2018.06.21. 17:10

Megszavazta a közgyűlés, emelik a bérlakások díjait Kecskeméten

Csütörtöki ülésén megszavazta a képviselő-testület, hogy augusztus 1-jétől 5 százalékkal növekedjenek az önkormányzati bérlakások bérleti díjai Kecs­keméten.

Hraskó István

A lakbéremelésről csütörtökön dönt a város képviselő-testülete

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

A változtatást főként a lakásgazdálkodás költségeinek nagyarányú emelkedésével indokolták az előterjesztésben, és hogy a szociális alapon meghatározott díjak még a töredékét sem fedezik a KIK-FOR által a ­lakások működtetésére fordított kiadásoknak.

A vita nem maradt el a közgyűlésben. Süli Csontos Ottó, a Jobbik önkormányzati képviselője szóvá tette, hogy 2016-ban és 2017-ben is volt már 5-5 százalék emelés, és ezt a tendenciát nem fogják bírni azok, akiknek a mindennapi megélhetése forog kockán. Dobos József (MSZP) úgy vélte, az önkormányzat adhatna több támogatást a szociális lakások után. Falusi Norbert (LMP) elmondta: őt többen azzal keresték meg, hogy bújtatott költségek vannak a bérlakásoknál, ugyanis egyeseknél a számlán fel van tüntetve egy „külön szolgáltatási díj” sor is, amely elérheti akár az 5 ezer forintot is.

Szemereyné Pataki Klaudia válaszaiban elmondta: más megyei jogú városokhoz képest Kecskeméten még a mostani emelés után is olcsóak lesznek a szociális bér­lakások (a legdrágább 344 forint/négyzetméter, máshol ez elérheti a 450 forintot is). Hozzátette: 2011 előtt a helyi lakásrendeletben benne volt az automatikus emelés lehetősége, a válság miatt ezzel négy évig nem élt az önkormányzat, viszont az utóbbi két évben nőttek a munkabérek, csökkent a munkanélküliség. A polgármester Falusi Norbertnek válaszolva kifejtette, a külön szolgáltatási díj például a lift javítására, karbantartására vagy a lépcsőház takarítására szolgál, ez a költség egyszintes házaknál nyilván nem jelentkezik. Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta: korábban azért váltak kiadhatatlanná lakások, mert a bérlők hónapokig nem fizették a rezsit, ezért vezették be az egy évre szóló szerződéskötést. Pászti András (Fidesz-KDNP), a KIK-FOR felügyelőbizottsági tagja szerint az állagmegóvás miatt is fontos a díjak minimális emelése.

Falusi Norbert még kitért arra, hogy a bérlakásokkal a város jobban segíthetné a fiatalok pályakezdését és családalapítását, mire a polgármester emlékeztette, hogy több mint száz kedvezményes telket hirdettek meg éppen ilyen célból. Végül a testület 16 igen szavazattal, 2 nem voks ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el a díjak emeléséről szóló előterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában