Kiskunhalas

2018.06.18. 17:30

Megoldódhatnak a belvízproblémák Halason

A felsővárosi belvízkárok megelőzése és a Sóstó vízutánpótlásának biztosítása a célja egyebek mellett annak a közel 200 millió forintos környezetvédelmi és infrastruktúra-fejlesztési programnak, amely hamarosan elkezdődhet Kiskunhalason. A település önkormányzata­ központi pályázaton nyert forrást a megvalósításra, amelynek köszönhetően záportározóba tudják majd bevezetni az esővizet és javítani a tó ökológiai állapotát.

Pozsgai Ákos

Az esővizet a Sóstóba juttatnák, ezzel segítve a tó vízpótlását (illusztráció)

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A település képviselő-testülete hetekkel ezelőtt fogadta el az egész város esővíz ­levezetésének problémáit kezelő szakmai koncepciót. A Felsőváros belvízproblémáit és a Sóstó vízutánpótlását kezelő, most induló projekt, egy ettől független, de természetszerűen több ponton kapcsolódó beruházás lesz.

Halas nem tartozik a különösen veszélyeztetett települések közé, ennek ellenére az utóbbi, kifejezetten csapadékosnak számító évek hatására a belvíz komoly problémát okozott és okoz ma is időnként a település egyes részein, mely szükségessé tette a helyzet kezelését. A belvízfoltok kialakulása nem csak a természeti körülmények rovására írható. Sok helyen gondozatlanok a nyílt csapadékelvezető árkok, több helyen feltöltötték a szikkasztóárkokat, vagy műszakilag nem megfelelően építették ki az átereszeket, így nem tud átfolyni rajta az esővíz. A természetes víztározók is megszűntek, valamint a kiépített elvezető rendszer is már jórészt elavult.

A nagyobb esőzések idején az egyik ilyen kritikus hely a Felsőváros, ahol az alacsonyabban fekvő ingatlanokat és kerteket elönti a csapadékvíz. A területfejlesztési operatív pályázaton elnyert 200 millió forint egy részéből a Felsőváros csapadékvízrendszerét újítanák fel, valamint ki is bővítenék. A forrás másik részéből a város belterületéről elvezetett csapadékvizek helyben tartását céloznák meg, vagyis a főgyűjtő gerinccsatornán érkező csapadékvizet egy átemelő megépítésével a Sóstóba juttatnák, ezzel segítve a tó vízpótlását. Víztározó medencéket is építenének, ide vezetnék a felsővárosi részen keletkező felesleges csapadékot, ezzel mentesítve a belterületi ingatlanokat a belvizek okozta káros hatásoktól.

Az elmúlt hetek intenzíven csapadékos időjárása újfent rávilágított arra, hogy a városban évtizedek óta nincs normálisan megoldva az esővíz elvezetése, illetve annak megtartása. A halasi önkormányzat átfogó koncepciót készített a csapadékvíz kezelésére, melyről helyben hamarosan társadalmi vitát is kezdeményeznek, ahol a szakembereken kívül a lakosság is elmondhatja majd a véleményét. Az képviselő-testület által is elfogadott koncepció szerint egyebek mellett, sok más önkormányzathoz hasonlóan Kiskunhalason is arra ösztönöznék az ingatlantulajdonosokat, hogy az esővizet lehetőség szerint gyűjteni kell, a drága pénzért tisztított ivóvíz helyett azzal öntözni a kerteket. Arra egyébként országos szabályozás van, hogy a telkekről úgy kell elvezetni a csapadékot, hogy az ne tegyen kárt építményben, szomszédos kertben, közterületben. Ez sajnos jelenleg nem mindenhol megoldott Halason. A legtöbb ingatlan területéről szabadon folyik az esővíz a közterületekre, amely nagyobb esőzések idején gondot okoz.

Az esővizet a Sóstóba juttatnák, ezzel segítve a tó vízpótlását (illusztráció)
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A tervek már elkészültek

Elkészült a városban meglévő zárt csapadékrendszer fennmaradási engedélyezési terve­, e nélkül a vízügyi hatóság nem engedi a rendszer működését­. Emellett elkészült a hálózat fejlesztésének elvi vízjogi engedélyes terve is, amelyre az engedélyt megkapta a város. Ez teszi lehetővé az egyedi­ ­beavatkozásokat városi szinten. Továbbá elkészült az elmúlt időszakban a belvízvédekezési és vízkárelhárítási terv is, amelyet a vízügyi hatóság szintén jóváhagyott – hangzott el a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában