kalocsa

2018.05.21. 07:00

Kezdődhet a Parkgondozó végelszámolása Kalocsán

A képviselőtestület múlt heti ülésén kezdeményezte a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. végelszámolását.

Gábor János

11 igennel fogadták el a végelszámolást

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A polgármester által benyújtott előterjesztés két variációt is tartalmazott arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne a város tulajdonában ­lévő két céget (a másik a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.) egybeolvasztani. Az érvelés szerint egy ilyen lépéssel akár 20 millió forintot is meg lehetne takarítani a büdzsének.

Dr. Angeli Gabriella ­képviselő vitatta, hogy a cég megszüntetésével elérhető egy ekkora megtakarítás, mivel a ­Parkgondozó 2015–16-ban több nagy értékű eszközbeszerzésre nyert pályázatot, amely a felszámolással – időarányosan – visszafizetendővé válhat.

A képviselő által felvetetett, akár 13 milliós vissza­fizetés dr. Bálint József polgármester szerint nem róható ki a cég­tulajdonos önkormányzatra, mivel a kft. nem jogutód nélkül szűnne meg, hanem a szándékuk szerint beolvad a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-be.

11 igennel fogadták el a végelszámolást
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Gábor János

Loibl László, a Parkgondozó ügyvezető igazgatója is szót kapott: cáfolta, hogy bajban lenne az irányítása alatt álló cég. Hangsúlyozta: az anyagi lehetőségeik meghaladják a velük szemben támasztott követeléseket, így a Parkgondozó működőképes. Amit viszont a tavalyi számok alapján nagyon is szembetűnőnek tart, az a közfeladat-támogatásokra a várostól kapott keretösszegük, ami 14 millió forinttal volt kevesebb, mint amennyiből el tudták végezni az elvártakat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozási tevékenységeik tavaly sikeresek voltak: több mint 11,3 milliós nyereséget könyvelhettek el, 72 millió ­forint bevételből.

A két társaság egybeolvadásának előkészítésére még február­ban utasította a testület az ügyvezetőket, és a lehetséges forgatókönyvek most jutottak el ahhoz a fázishoz, hogy újra a grémium elé lehetett tárni. A képviselők az előterjesztésben felvázolt, június 1-jével kezdődő végelszámolás mellett döntöttek, 11 igennel és egy nem szavazattal, annak tudatában, hogy a folyamat lezárása előtt még dönthetnek a cég megtartása, vagy a Vagyonhasznosítóba olvasztása mellett. Loibl Lászlót ezzel együtt a végelszámolás első napjával visszahívják az ügyvezetői székből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában