Kecel

2018.02.21. 07:03

Leégett egy keceli család háza, önerőből nem tudják újjáépíteni

Egy kisgyermekes család ott­hona gyulladt ki szomba­ton éjjel Kecelen. Az állami támogatásból és hitelből vásárolt, illetve csinosítga­tott ház lakhatatlanná vált. A család nem tudja, mi­ből fog­ják újraépíteni otthonukat.

Pozsgai Ákos

Szombaton kigyulladt egy kisgyermekes család háza Kecelen. A 32 éves családapa még hétfő reggel is az üszkös, kormos falak között pakolászott, a romok közül hozta ki azt, ami még hasz­nálható bármire is. Nem sok maradt a családi háznak ebből a szárnyá­ból.

– Itt van a kazán, már ami megmaradt belőle, itt keletkezett a tűz – magyarázta lapunknak Simon László, aki feleségével és kétéves kisfiukkal lakott a házban.

A könnyeivel küszködött a fiatal családapa, amikor a szombat esti történéseket elevenítette fel. Feleségével és a kisfiukkal Kiskunfélegyházán voltak vendégségben, délután három óra körül mentek el otthonról, akkor minden rendben volt. Telefonon kapták a hírt, hogy ég a házuk.

Simon László hiába keresett bármi használhatót a romok között
Fotós: Pozsgai Ákos

Mire a tűzoltók kiértek, a melléképületről átterjedtek a lángok a főépület tetejére is. A kiskőrösi és kiskunhalasi hivatásos, valamint a keceli önkormányzati tűzoltók három gépjárműfecskendővel oltották a lángokat. A mellék­épületből semmi nem maradt, beszakadt a mennyezet, és lakhatatlanná vált a főépület is, ahol a tetőn a gerendák átizzottak, valamint parázslott a födémszerkezet is. Amíg a tűzoltók dolgoztak, Simon László és felesége segítette a munkájukat, a nagymama pedig a háztól néhány méterre a család autójában alvó kis unokára vigyázott.

A család nem érti, mi történhetett, csak találgatnak. A családfő azt gyanítja, hogy a kazán égésterében felgyülemlő vízgőz feszíthette ki a kazán ajtaját, és akkor csaphattak ki a lángok, ettől keletkezhetett a tűz. Úgy sejti, hogy nyirkos, nedves lehetett a tüzelőfa, és valószínűleg túl hamar zárhatta el a kazánt, emiatt keletkezett a gőz, ami kinyomta az ajtót.

Simon László elmesélte, hogy egy éve költöztek be a házba, amit állami támogatásból és hitelből vásároltak. Kicserélték a külső ajtókat és ablakokat, egy részen új külső szigetelést és burkolatot is kapott az épület. Mostanra elfogyott a pénzük, így a család nem tudja, miből fogják rendbe hozni leégett otthonukat.

A tűz után a család a kisfiúval a nagymamához költözött. Vasárnap délelőtt a rokonok és barátok segítettek fóliázni, hogy a közelgő eső és havazás miatt ne legyen még nagyobb a kár.

Az épületben kikapcsolták a villanyt és a gázt, a gázóra is megolvadt, ezért leszerelték.

– A tetőszerkezet megmaradt részét is le kell bontani, teljesen új tetőt kell építeni, és az sem kizárt, hogy a megmaradt átszenesedett falakat is le kell bontani – magyarázta László, aki elmondta, hogy ígéretet kaptak a település polgármesterétől arra, hogy a lehetőségeikhez képest az önkormányzat igyekszik rajtuk segíteni. A tűz óta több helyről is kapott felajánlást a fiatal pár, volt, aki cserepet ígért, más a szakmunkáját ajánlotta fel az építkezéshez. A ház helyreállításához elsősorban építőanyagra lenne szüksége a családnak, téglára, fagerendára, cserépre, cementre és mészre, hogy ahogy az időjárás engedi, mielőbb meg tudják kezdeni a helyreállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában