Videóval

2018.09.21. 20:00

Különös jelenség tűnt fel Kecskemét egén – Videó

Egy ismeretlen tárgy lángcsóvaként húz el a kecskeméti Szalagház fölött azon a videón, melyet egy olvasónk küldött el pénteken a baon.hu-nak. Az alábbi felvételen látható, amint egy fénylő, lángolónak tűnő jelenség halad át viszonylag lassan a kecskeméti égbolton.

Horváth Péter

Olvasónk igen meglepődött e különös tüneményen, amiről avatatlan szem nehezen állapíthatja meg, hogy valójában mi lehet: lángcsóvát maga után húzó meteor, repülőgép, esetleg egy földönkívüli intelligencia járműve? Egy ilyen jelenséget látva ki ne reménykedve ez utóbbiban? De persze az igazság kiderítése ennél is fontosabb, ezért ahogy megkaptuk a felvételt, azonnal elküldtük a kecskeméti Planetáriumnak.

Szűcs László, a Planetárium szakelőadója tekintette meg a videót, aki sajnos kiábrándított minden reménykedőt.

– Ki kell ábrándítsak mindenkit, a felvételen sem nem idegen űrhajó, de még csak nem is tűzgömb látható. Bár úgy tűnhet, hogy meteor, valójában nem az, mert túl lassan halad. A meteorok kozmikus sebességgel száguldanak a légkörben, ráadásul nem is ilyen lapos szögben – mondta Szűcs László.

A szakelőadó szerint ennél hétköznapibb a feltűnő égi csoda mibenléte.

– Alacsony napállásnál készült a felvétel, s a látszólagos lángcsóva nagy valószínűséggel egy repülőgép kondenzcsíkjában kicsapódó vízről tükörként visszaverődő napfény. Ez kicsit hasonló az úgynevezett melléknap jelenségéhez. A melléknap-jelenség akkor alakul ki, amikor a nagy magasságú fátyolfelhők hatszögletű jégkristályai prizmaként viselkedve 22 fokkal eltérítik a napfényt. Ilyenkor a napkorong mellett jelennek meg ezek a fényes foltok, körülbelül 50 napátmérőnyi távolságra. Ugyanez a jelenség tűnt fel a videón is, látható, hogy szépen szétterült a repülőgép kondenzcsíkja. Mondhatják, hogy a gép után nem látható hosszú kondenzcsík, de annak megmaradása sok mindentől függ, például a hőmérséklettől, a gép magasságától, a páratartalomtól – mondta Szűcs László. A szakelőadó szerint sok rakétakilövésnél is megfigyelték már ezt a jelenséget, ami a rakétából kiáramló üzemanyag miatt jött létre és amiről több esetben az hitték, hogy UFO.

Szűcs László hangsúlyozta, hogy a felvétel minősége miatt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy repülőgépről van-e szó. Ezért hát valójában klasszikus UFO észlelésnek minősül az eset, hiszen a szó az azonosítatlan repülő tárgy rövidítése. Így elmondhatjuk, hogy UFO szállt át Kecskemét egén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában