Fülöpszállás

2018.04.27. 14:55

Kihajtották a nemzeti park bivalyait a Zab-székre

Téli szálláshelyükről nyári legelőterületükre hajtották pénteken a Kiskunsági Nemzeti Park bivalyállományának egy részét.

Koós Kata

A csorda a fülöpszállási Kígyós-háti Állattartó Telepről vonult az 52-es főúton keresztül a szabadszállási Zab-székre. – Most körülbelül 80 tehenet hajtottunk nyári legelőterületükre. A többi, körülbelül 400 bivaly a Kígyós-háti telep környéki legelőkön fog majd ellátni területkezelési feladatokat – mondta Klusai Dávid, a Kiskunsági Nemzeti Park területkezelési osztályvezetője, aki hozzátette: nagyon hasznos állatok, mert legelésükkel és taposásukkal karbantartják a vizes élőhelyeket. A házi bivalyok ugyanis nagyon szeretik a vizes, dagonyázásra alkalmas területeket, ahol nyílt vízfelületeket hoznak létre azáltal, hogy visszaszorítják a nádat, zsiókát, megakadályozzák az özönnövények elszaporodását.

Január elején hajtották be a bivalyokat a téli szálláshelyükre. Akkor a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága videót is készített arról, hogyan vonul át a bivalycsorda az 52-es főúton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában