Kecskemét

2018.03.24. 07:00

Kevés kecskeméti fizetett be az aszfaltozásra a Széna utcában

Nagyon szeretnék a kecskeméti Széna utca lakói, ha aszfaltúton közlekedhetnének házuk előtt, de az önkormányzat szerint ennek több akadálya is van. A legnagyobb probléma, hogy az ingatlantulajdonosok alig fele írt alá szándéknyilatkozatot. A 75 milliós költségnek pedig 1 százaléka sem jött össze.

Hraskó István

A Széna utcaiak szeretnének aszfaltutat, de kevesen írtak alá szándéknyilatkozatot, és keveset is fizettek be rá

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Vacsiközben lévő Széna utca egyik fele korábban már kapott szilárd burkolatot, de a még földes szakasz mentén élők is várnák az aszfaltozást. Az egyik lakó, Détári Csaba elmondta: 2008-ban kötöttek szerződést a víziközmű-társulattal az útépítésre, 48 hónapon keresztül fizették a havi 2600 forintot lakáskasszára, aztán pár éve kaptak egy levelet, hogy az útból egyelőre nem lesz semmi. Februárban volt egy lakossági fórum a témában, ahol tudomása szerint az hangzott el, hogy ingatlanonként 1,5–1,8 millió forint lenne az önrész (azaz neki is több mint 1 milliót kellene kifizetnie).

– Nekünk érvényes szerződésünk van, átutaltam az abban szereplő összeget. Az út nem épült meg, a pénzt nem utalták vissza, bár jelzem, nem is szeretném visszakapni, fordítsák az aszfaltozásra – nyilatkozta Détári Csaba, aki kijelentette: ők még az önerős utakra vonatkozó régi szabályok szerint szerződtek, nem várhatnak el tőlük több be­fizetést.

A Széna utcaiak azon is felháborodtak, hogy noha szerintük a február 26-ai fórumon megbeszélték Leviczky Cirillel, a körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzat képviselőjével, hogy március 12-én folytatják az egyeztetést, de a 22 utcabelin kívül nem jelent meg más. Ezt Falusi Norbert, az LMP körzetben lakó képviselője is sérelmezte.

A Széna utcaiak szeretnének aszfaltutat, de kevesen írtak alá szándéknyilatkozatot, és keveset is fizettek be rá
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs vezetője elmondta: Leviczky Cirill kapott ugyan meghívást március 12-re, de másik időpontot javasolt.

– Később derült ki, hogy a megbeszélés ettől függetlenül lezajlott, amelyen információ hiányában sem a hivatal, sem az önkormányzat nem vehetett részt. Ettől függetlenül a képviselő már tervezi a következő lakossági fórumot e témában – nyilatkozta Takács Valentina.

Az útépítéssel kapcsolatban közölte: az ominózus útszakasz esetében az alapvető probléma az, hogy az érintett 22 ingatlan közül szándéknyilatkozatot összesen csak 12 ingatlan tett, azaz nincs meg a – régi és új szabályok szerint is elvárt – kétharmados lakossági részvétel. Ráadásul csak négy ingatlan esetében történt befizetés. Egy tulajdonos 2006-ban, két tulajdonos 2007-ben, egy tulajdonos pedig 2009-ben kötött lakás-előtakarékossági szerződést, az általuk átutalt, bankban lévő összeg összesen mintegy 600 ezer forint. Ez 0,8 százaléka az út becsült 75 millió forintos bekerülési költségének, így a bizottság nemhogy az aszfaltozás jövőbeli ütemezéséről, hanem magáról az építésről sem dönthetett. A kommunikációs vezető hozzátette: a hivatal korábban már javasolta az ott lakóknak, hogy válasszanak maguk közül szervezőt.

Már nem elég a 3-5 százalék

A lakossági önerős útépítések­ régi szabályai szerint ha a lakók több mint kétharmada csatlakozott, és kifizették a fix 180 ezer forintot, a többit – akármennyi volt is az – kipótolta az önkormányzat. A lakos­sági hozzájárulás mértéke így korábban 3–9 százalék között ingadozott. Egy 2016-ban elfogadott rendelettel viszont gyökeresen megváltozott a rendszer: most már gyűjtőutaknál a költségek 40, lakóutaknál pedig 50 százalékát kell kifizetnie a utcaközösségeknek az aszfaltozásra, és az önrész valóban elérheti akár a hét számjegyű összeget is. Az utcaközösség akár maga is megszervezheti a közút, járda aszfaltozását, azaz engedélyes tervet készíttethet, kérhet árajánlatot vállalkozótól. Az önkormányzat ilyen esetekben a beruházás költségeinek legfeljebb felét támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában