Kecskemét

2018.06.21. 11:30

Kedveznének az átalakításokkal a kecskeméti kerékpárosoknak

Jó hír a kecskeméti kerékpárosoknak, hogy a talán nem is olyan távoli jövőben, elvileg a bicikliről való leszállás nélkül el lehet majd tekerni a Vasútkerttől egészen a Kecskeméti Fürdőig. Emellett több fontos útkereszteződés átalakítása­ is tervben van, lámpa lehet­ majd például a Március 15. és az Irinyi utca csomó­pontban.

Hraskó István

Kerékpárosbarát fejlesztésektől tárgyalt keddi­ ülésén a városrendezési és városüzemeltetési bizottság. A témában Öveges László­ városi főépítész és dr. Orbán Csaba­ városüzemeltetési osztályvezető készített egy szakmai anyagot. Ebben szó esik arról is, hogy pályázati ­forrásból szakadás­mentes útvonalat biztosítanának a ­bicikliseknek a vasútállomástól egészen a Kecskeméti­ Fürdőig. Persze, ehhez a ­legtöbb szakasz­, ­kerékpárút már ­készen van, viszont több ­útkereszteződésnél hiányoznak­ azok a szegélydöntések, rámpák, amelyek segítenék a kerékpárosok egyszerűbb, szó szerint zökkenőmentes haladását. Sok csomópontnál ­pedig nincs sárga szaggatott felfestésű átvezetés sem, ez a biciklisek gyalogosok ­közé keveredését eredményezi a zebrán­, ami pedig veszélyes.

Az ilyen jellegű problémákat küszöbölnék ki a közeljövőben. Van, ahol nagyobb, máshol kisebb beavatkozásokkal fog mindez járni. A Vasútkerti szoborsétánynál például­ kicserélik a járda burkolatát és a szakaszt gyalog-kerékpárúttá jelölik ki. A Rákóczi út kiskörút felőli végén, a Cifrapalotánál lévő gyalogátkelőhelyet szűkítik, az így elnyert sávon biztosítják a kerékpáros-átvezetést.

A Deák Ferenc téri körfor­galom mellett a biciklisek a kiskörúton áthaladva a Szórakaténusz irányába lesznek ­terelve, így nem kell majd kerülgetniük a gyalogosokat, majd a sarki (Gong Rádió) tömböt megkerülve, a Szalagház alatt átgurulva – igaz, a járdát keresztezve – csatlakozhatnak be a meglévő kerékpárútba.

Komolyabb munkálatok lesznek a Katona József Gimnázium melletti csomópontnál, itt is minden ágon lesz kerékpáros-átvezetés, a szegélyeket megdöntik, és két forgalomirányító lámpát is kicsit arrébb kell majd tenni. Mint az ülésen elhangzott: ha mindent elkészítenek, elvileg a bicikliről le se kell majd szállni a Vasútkerttől egészen a fürdőig, ami persze nem jelenti­ majd, hogy a kerékpárosok ­figyelmen kívül hagyhatják a közlekedési táblákat és a piros lámpákat.

A felsoroltakon túl felújítják a Budai úti kerékpárutat, és lesznek átvezetések az Akadémia körúti és Március 15. utcai jelzőlámpás csomópontokban is. Dr. Iványosi Szabó András bizottsági tag – aki alpolgármesterként is mindig biciklivel járt be a hivatalba – a Csabay­ Géza körúti kerékpár­út fürdőhöz közeli (vasúton túli) szakaszának katasztrófális állapotára hívta fel a figyelmet, amit véleménye szerint jó lenne 2020-ig rendbe hozni, hiszen akkor rendezi meg Kecskemét a Nemzetközi Gyermek Játékokat, és vélhetően sok ideérkező vendég, turista fog járni azon a környéken.

Biztonságosabbá tennék a forgalmas csomópontokat

A bizottsági előterjesztés kitér­ arra is, hogy az utóbbi időben a forgalom erőteljes növekedése sok helyen közlekedési problémákat okoz, számos úton torlódások, a kritikus csomópontokban pedig dugók alakulnak ki. Ezekre is reagálni kíván az önkormányzat, több helyen átszabnák a kereszteződéseket a biztonságosabb közlekedés és a gyorsabb haladás érdekében. Körforgalmat terveznek a Mindszenti körút és az 5-ös főút csomópontjához, ez több mint kétszázmillió forintba kerülne. Már megvan az építési engedély a Klebelsberg Kuno utca és a Mártírok útja jelzőlámpás kereszteződéssé­ alakítására, a kivitelező által­ ­beárazott költség 155 millió­ forint. A homokbányai déli ­feltáró út harmadik, 350 méteres szakasza 435 millióba kerülne­. Ez az 52-es főút és a Helvéciára vezető út között teremtene kapcsolatot. A Könyves Kálmán körút és Kiskőrösi út találkozásánál az elképzelések szerint mind a négy irányból plusz egy sávot építenének, és itt is lámpa irányítaná a forgalmat. Ugyancsak lámpát terveznek a Petőfi Sándor utca és a Kőhíd utca, valamint a Már­cius 15. és az Irinyi utca kereszteződésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában