Bács-Kiskun

2018.10.22. 17:31

Karbantartással megelőzhetők a balesetek

Évente ajánlott szakemberrel átnézetni a gázkazánokat, kétévente viszont elengedhetetlen, hiszen egy nem megfelelően működő készülék akár tragédiát is okozhat.

Gábor János

Bolvári Zoltán gázszerelő hangsúlyozta: ha egy kazán belső alkatrészeinek 15–20 százaléka szennyeződik, az már életveszélyes

A fűtési szezon beköszöntével eljött a gázkazánok ellenőriztetésének ideje, mert egy nem megfelelően működő készülék nagy bajt okozhat.

– A régebbi rendszerű készülékek az égéshez szükséges levegőt az adott helyiségből szívják el, a levegőben lévő por és kosz így bekerül a rendszerbe, amiben lerakódások képződnek – magyarázta Bolvári Zoltán. A kalocsai gázszerelő megjegyezte: ebből a nyilvánvaló folyamatból adódik a kazánok eltömődése, a visszaáramló szén-monoxid pedig mérgezést okozhat.

– Akár csak egy autónál, a gázkészülékeknél is kell bizonyos időközönként karbantartást végezni – ­hasonlította ­össze.

Bolvári hangsúlyozta: ha egy kazán belső alkatrészeinek 15–20 százaléka szennyeződik, akkor már életveszélyesnek lehet nevezni. A konvektorok kérdése összetettebb, fűzte hozzá: a kéményeseknél ugyancsak fontos a rendszeres karbantartás, a parapeteseknél viszont nem is annyira a tisztítás a lényeg, hanem az esetleges meghibásodások ellenőrzése: megrepedhet például a dob, ami szintén okozhat szén-monoxid-visszaáramlást.

Egy átlagos kazánkarbantartás hossza nagyjából egyórányi munkát jelent, de egy újabb, bonyolultabb rendszerrel akár 2–3 órán át is dolgozhat a kihívott szerelő. Ennek függvényében körülbelül 10–30 ezer forintba kerül a karbantartás, ami évente ajánlott, kétévente pedig elengedhetetlen, magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy egy konvektorral, vagy gázbojlerrel 2–4 évente kell hasonlóképpen foglalkozni és nagyjából 4–6 ezer forintért (plusz alkatrészköltség, ha szükséges) lehet őket biztonságossá tenni.

Bolvári Zoltán gázszerelő hangsúlyozta: ha egy kazán belső alkatrészeinek 15–20 százaléka szennyeződik, az már életveszélyes

Szintén a rendszeres ellenőrzések fontosságára hívta fel a figyelmet közleményben Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem sajtószóvivője jelezte: még nem késő foglalkozni a meglévő fűtésrendszerekkel sem, de a kazáncsere mellett a kiegészítésnek szánt vegyes tüzelésű rendszerek, vagy kályhák beépítésénél is vigyázni kell. Ebben az időszakban rengeteg áruház kínál ilyen megoldásokat, ám fontos, hogy a beszerelést és beüzemelést szakemberre bízzuk, hangsúlyozta a tiszt.

– A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődött, de fontos tudni, hogy komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották – foglalta össze. Kovács Andrea felhívta a figyelmet a kéményseprés megrendelésére is: mint mondta, a családi házakba nem mennek ki automatikusan; a kémény ingyenes ellenőrzéséhez és tisztításához a katasztrófavédelem online ügyfélszolgálatán, vagy a 1818-as telefonszámon (tárcsázás után a 9-es és az 1-es lenyomásával) lehet időpontot egyeztetni. Módosításhoz ugyanezt a számot kell hívni és megvárni a kezelőt, fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában