Baja

2018.06.18. 11:30

Jóval kevesebben szálltak buszra Baján

Nem az utasok fizetik a helyi buszozás költségeinek javát. Ugyan a számla jelentős mértékben csökkent a múlt évben, de a végösszeg meghaladja a százmillió forintot, a jegyekből és bérletekből alig húszmillió forint a bevétele a közlekedési társaságnak. Mindeközben egyre kevesebben választják a buszjáratokat.

PN

Csaknem ötödével csökkent az utasok száma a helyi járatokon

Forrás: Petőfi Népe

Jövő év végéig szóló szerződés alapján biztosítja a helyi buszközlekedést a városban a Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. (DAKK). A múlt év első napjától élő megállapodás értelmében az önkormányzat az éves beszámoló alapján megtéríti az állami cégnek a bevétellel nem fedezett, indokolt költségeket. Erre a számvetésre a közelmúltban kerítettek sort, a városüzemeltetési bizottság fogadta el a DAKK beszámolóját. Eszerint 2017-ben az önkormányzat túlfizette a céget, a méltányos nyereségen és a működési költségeken felül 8,5 millió forinttal támogatta Baja a társaságot, így ezt az összeget az idén fizetendő összegbe tudják be.

Múlt év első napján lépett életbe az új szerződés, ami radikális átalakulást, a járatok számának csökkenését, a vonalak átrajzolását hozta magával, ettől csaknem 150 ezer kilométeres csökkenést, a városi támogatás arányos megkurtítását várták. Év közben finomhangolásnak nevezve háromszor kisebb módosításokat léptettek életbe, a helyi járatok mellett – az illetékes minisztériummal kötött megállapodás alapján – a helyközi járatok egy részét is bevonták a rendszerbe, helyi tarifával is lehetővé vált az utazás meghatározott járatokon.

Mint az a jelentésből tudható: a korábbi évben 393, tavaly 258 ezer kilométert teljesítettek a helyi buszok, a helyköziek pedig 17 ezer 700 kilométert futottak. Az új menetrenddel harmadával csökkent a helyi buszok futásteljesítménye, az utasok száma 710 ezerről 581 ezerre esett, azaz kicsivel húsz százalék alatt maradt a csökkenés. A menetjegyeknél 22,1, az általános bérletnél 13 százalékkal csökkent a forgalom, a személyszállítás bevételein belül, a kedvezményes – kisgyermekes, tanuló, nyugdíjas – bérletnél 14 százalékos volt a visszaesés, a DAKK nettó árbevétele 36,5 millióról 31 millió forintra esett, ennek harmada a szociálpolitikai menetdíj-támogatásként nekik juttatott állami támogatás.

Ezzel a bevétellel szemben áll az összes költség, ami meghaladja a 106 millió forintot, ezen belül jelentős tétel az üzemeltetési költség, így az üzemanyagra, karbantartásra költött összeg. A közlekedési cég emlékeztet rá, hogy a gázolaj ára 48 ízben változott a múlt évben, a kútár 7,7 százalékkal magasabb lett az előző évi átlagárhoz képest. Az önkormányzat a közszolgáltatási szerződés alapján 79,3 milliót fizetett a DAKK-nak, valamint 2,4 milliót az előző évi veszteség fedezésére, egyéb bevételekkel együtt közel 117 milliós bevételt mutatott ki a cég, ebből 8,5 milliót az idei támogatásba számítanak be.

Csaknem ötödével csökkent az utasok száma a helyi járatokon
Fotó: Petőfi Népe

Hat busz látja el Baját, ezek átlagéletkora 23 év fölötti, a gépjárművek mindegyike átesett felújításon, így műszaki életkoruk átlagosan 17 év. A 21 816 járatból hat késett öt percnél hosszabb ideig, és három járat maradt ki, ezek közül egyetlennek volt műszaki oka. Szolgáltatásuk minőségére, illetve a sofőrökre az év során öt panasz érkezett a DAKK-hoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában