Felsőszentiván/Vaskút

2018.01.15. 20:07

Jelentős fejlesztéseket indíthatnak a települések

Van, ahol már az év végén megtartották a szokásos éves falugyűlést, másutt viszont ezekben a napokban adnak számot a múlt évről, illetve az idén elvégzendő teendőkről. Felsőszent­ivánon a települési jelkép újjáépítése, Vaskúton pedig nagyszabású járdaépítés indul 2018-ban, tudtuk meg a polgármesterektől.

Kubatovics Tamás

– Több évre elegendő feladatunk van, aminek örülünk. Régóta, akár több évtizede húzódó ügyeket rendezhetünk. Legnagyobb beruházásunk az egykori szélmalom újjáépítése, de akadnak egyéb teendők is – összegezte Vörös Szilárd polgármester Felső­szent­iván idei fejlesztési terveit.

Egy éve még csak az egykori műemlék építmény felújításának reménye volt meg, augusztus végén a 214 milliós támogatást elnyert beruházás alapkövét tették le a település jelképének számító, 55-ös főút mellett omladozó romnál.

– Folynak a szakhatósági egyeztetések, készülnek a kiviteli tervek, de kissé faramuci a helyzet. Míg műemlékként állt az épület, addig nem vonatkoztak rá az aktuális tűzvédelmi szabályok. Leomlása után elveszítette minősítését, ezért az aktuális szabályok és az épület határai között kell megtalálni az elfogadható megoldást. Kedvező esetben márciusban a kivitelezési közbeszerzést ki lehet írni, a bontási előkészületek és birtokviszonyok rendezése folyamatban van. Reméljük, a rendelkezésre álló keret elegendőnek bizonyul majd, az évekkel ezelőtti árajánlatok megszületése óta jelentősen változtak a feltételek, ezek az árakban is éreztetik hatásukat. Tudtommal ez sok beruházás kapcsán felvetődött, a megyei önkormányzat számára sem ismeretlen a helyzet, és talán lesznek lépések a megoldására – fogalmazott a település első embere.

Náluk az év végén az orvosi rendelő 30 milliós felújítása került a karácsonyfa alá, a tavasszal tartaléklistára rakott pályázatuk sikeresen várakozott a Belügyminisztériumban. A napokban már a mérnöki felmérések folynak, lényegében elindult a korszerűsítés.

Két településképi pályázaton is eredményesen szerepeltek, egy régi gazdaházat 44 milliós támogatást elnyerve konditeremmé alakítanak, a berendezést már a korábbi évek során apránként megvásárolták. Egy másik ingatlan gazdálkodási célra alakításához pedig 28 milliót kaptak, itt a kertészkedés és a baromfitartás, valamint a közmunkások elhelyezésére fektetik a hangsúlyt. Külterületi útjavításra a régi szeméttelepre vezető úton keríthetnek sort, és azt is remélik, hogy a következő nevelés évre beindíthatják a minibölcsődét, amihez 24 milliós támogatást nyertek.

Augusztusban az alapkő letételével indították a malom újjáépítését Fotó: Kubatovics Tamás

– Óriási az igény erre, 8–10 férőhellyel számolunk, ami nem mellékesen 2–3 embernek adhat helyben munkát. Ugyancsak régóta remélt átalakítás, hogy a buszmegálló közelében egy ingatlan helyére fedett kerékpártárolót szeretnénk, ezt később akár vizesblokkal is fejleszthetnénk – sorolta Vörös Szilárd. Hozzátette: a hétfő esti falugyűlésen az éves beszámoló és az idei tervek mellett ezekről is szót ejtenek.

Vegyes érzésekkel vág neki az esztendőnek Vaskút. A nagyközség önkormányzata ugyanis egy állami ellenőrzés következtében mínusz 16 millióról indul. Alszegi Zoltán polgármester elmondása szerint az előző évi beszámolójukban egyes tételek nem megfelelő sorban szerepeltek, ez a tévedés okoz fejtörést számukra, az egyeztetések során egymillióval sikerült csökkenti az egyenleget, ezzel további próbálkozásaik lesznek. Egyébként pedig jelentős változások, látványos fejlesztések indulhatnak el az év során.

– Mivel nem volt adósságunk, hitelünk, ezért az ilyen települések számára biztosított keret második részleteként 112 millió forintot költhetünk. Ez idén 4,5 kilométer járda építését jelenti, pontosabban felújítunk meglévő szakaszokat, így ezen a téren jelentősen előreléphetünk. Már a kivitelezőről is döntés született, az időjárástól függ a munkakezdés időpontja. Szintén az év fontos korszerűsítése lesz a rendezvényterem és a községháza épületének energetikai korszerűsítése, ami egy beruházás, két helyszínen. Ehhez 70 milliós támogatást nyertünk, önerőt és ezen felül további átalakítások finanszírozását is vállaltuk, a napelemek beépítése, hőszivattyús hűtés-fűtés, a hivatalban pedig kazáncsere és új tető építése szerepel a megvalósítandó tervek listáján. A csapadék- és belvízelvezető-rendszer a Petőfi és a Kraul utcában javíthatja az ott élők helyzetét, szintén pályázati támogatásból – sorolta a település vezetője. Hozzátette: értesítést már kaptak, szerződést azonban még nem kötöttek a Garával és a megyei önkormányzattal közös kerékpárút-építési tervük, a Kossuth utcai foghíjtelekre építendő, 24 férőhelyes bölcsőde építéséről, valamint a Bátmonostorral közös, a két települést összekötő és azok által fenntartott út felújításával kapcsolatos elképzelésük támogatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában