kecskemét

2018.01.22. 17:12

Idén is tele lehet a pince

„Ha fénylik Vince, megtelik a pince” – tartja a népi bölcsesség. Hétfőn, Szent Vince napján a hideg idő ellenére gyönyörűen sütött a nap, így a szőlősgazdák idén is jó szőlőtermésben, és finom borban bízhatnak.

Sebestyén Hajnalka

Szent Vince napi vesszőszentelés Fotó: Bús Csaba

Kecskeméten kilencedik alkalommal elevenítették fel a Szent Vince napi vesszőszentelés hagyományát a miklóstelepi Dimenzió Borászat birtokán. A Kunsági Női Borrend és a Mathiász János Borrend tagjai a Porta Egyesület és a Wojtyla Ház önkéntesei kíséretében vették szemügyre a szőlővesszőket.

A népi hagyomány szerint: Vince napján, a szőlősgazdák egy-egy vesszőt levágtak. Vízbe állították és a rügyek kihajtásából következtettek arra, hogyan erősödött meg ősszel a vessző és az eddigi téli fagyok okoztak-e kárt a rügyekben. Mindezek tükrében pedig megtervezhették a tavaszi metszés menetrendjét.

A ceremónia részeként dr. Finta József érseki helynök, a kecskeméti főplébánia plébánosa áldotta meg a szőlőtőkéket, miközben a borrendek tagjai és a borászat vezetői szakértő kezekkel megkezdték a metszést.

Dr. Finta József plébános megáldotta a szőlőtőkéket Fotó: Bús Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában