kiskőrös

2018.01.23. 07:01

Havi 55 ezer forintot kaphat, aki jól tanul

Aki hiányszakmát tanul, tisztességesen elsajátítja a szakma fogásait, az a diák jó állásajánlatokra is számíthat a munkaerő­piacon, mondja Franczia László, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója.

Barta Zsolt

Az oszlopos forgácsológépnél Podmaniczki Attila szakoktató segíti elsajátítani a fogásokat Fotó: Barta Zsolt

- Mindig azt mondom, hogy nem kell többet teljesítenie annak a diáknak, aki a maximumösztöndíjat szeretné megkapni, mint a szomszéd gimnáziumban tanuló felvételire készülő fiatalnak. Csak míg a gimnazista egy fillért sem kap, addig egy hiányszakmát tanuló diákunk havi 55 ezer forintban részesülhet. Ez jó motiváció a tanulásra – mondja Franczia László, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója.

Egy gépi forgácsoló vagy egy hegesztő után két kézzel kapnak a munkaadók. Ma a gépi forgácsoló, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, ipari gépész, asztalos, gépgyártás-technológiai technikus tartozik a hiány­szakmák csoportjába. Ha ezek közül választ az általános iskolát elvégző diák, akkor a Szabóky Adolf-ösztöndíjprogram keretében az első félévben 10 ezer forintot kap ­havonta.

- A második szemeszterben tanulmányi eredménytől függ ennek az összege. Így aki 4,51-es átlagot hoz, annak tisztán 35 ezer forint érkezik a számlájára minden hónapban, aki csak 4,49-et, az viszont ötezerrel kevesebbet kap. Öttizedenként változik az ösztöndíj összege – teszi hozzá az iskola vezetője. A szakgimnáziumi képzésben a gépgyártás-technológiai technikusok a második félévben 50 ezer ­forintig terjedő ösztöndíjat kapnak, szintén teljesítménytől függően. Franczia László több évtizedes pedagógusi tapasztalata alapján elmondta, az a diák, aki odafigyel órán, az képes teljesíteni. Akiknek számít a pénz, azok ilyenkor a félév vége előtt jönnek, hogy javítani szeretnének.

Az oszlopos forgácsológépnél Podmaniczki Attila szakoktató segíti elsajátítani a fogásokat Fotó: Barta Zsolt

– Mi pedig nyitottak vagyunk, mert aki teljesíteni akar, az tegye. Volt olyan diá­kom, aki két rajzot készített el szorgalmiként egy hétvége alatt. Jó munkákat adott le, én pedig jobb jegyet adtam neki. Így ötezerrel emelkedett a havi ösztöndíja, és ez a következő félévben összesen 35 ezer forintos többletpénzt jelentett. Nem nehéz kiszámolni, hogy jó órabérrel készítette el a műszaki rajzokat. De itt még nincs vége – hangsúlyozza az igazgató. A duális képzésben a diákjaink céges gyakorlaton vesznek részt. Ott pedig nettó 20 ezer 617 forintot kapnak az első félévben a diákok. A tanulószerződés alapján általában 10-10 százalékot emelnek félévente ezen a munkaadói partnerek. Így jön ki a szakmunkásjelöltek esetében az akár 55 617 vagy a technikusok esetében a több mint 70 ezer forint.

A kiskőrösi középiskolában 11 százalékos a diákok lemorzsolódása. Az országos arány 14-re jön ki, melyet a kormány 10-re csökkentene belátható időn belül. Franczia László azt mondja, hogy az iskola képes megmenteni a lemorzsolódástól a tanulókat, csak két feltételt kell teljesíteniük: mindennap be kell jönni az iskolába, és teljesíteni kell a kötelező elvárások minimumszintjét.

A korszerűsítésnek köszönhetően kevesebb lesz a fűtési számla

Hamarosan befejeződik a középiskola épületeinek a felújítása. A központi tömb külső homlokzati szigetelése, a nyílászárók cseréje, egyéb munkák műszaki átadása a napokban történt meg. A nyáron a szakközépiskola felújítása fejeződött be. A Sárkány utcai épületek 70 millióból, a központi 93 millióból készült el. A tanműhely és a kollégium is megújult. A munkák következtében 30-40 százalékkal csökkenhet a fűtési számla az idén. Ha a jövőben új kondenzációs kazánokat is sikerülne beszerezni, akkor ez további 20 százalékos megtakarítást jelent az iskola számára. Az intézmény tavaly egy napelempályázaton is nyert. Az elkészült beruházások eredményeként akár le is nullázhatók a világítási költségek az épületeknél. A tervek szerint a nyáron egy új tanárit is kialakítanak az iskolában, teakonyhával együtt. Kicserélik a tanári asztalokat, heteken belül minden pedagógus egy-egy laptopot kap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában