KISKUNHALAS

2018.03.19. 07:00

Halason tesztelik a magyar tűzoltóautót

A halasi hivatásos ­tűzoltó-­parancsnokság állománya teszteli azt a magyar fejlesztésű, új, Renault ­vázra szerelt tűzoltó-vízszállító járművet, amely ­egyszerre 10 ezer liter vizet is ki tud juttatni a helyszínre.

Pozsgai Ákos

A halasi tűzoltók tapasztalatait is felhasználják az óriás vízszállító sorozatgyártása előtt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A járműből egyelőre csak egyetlen darab van, amelyet a napokban kezdtek el tesztelni a halasi tűzoltók. Az új járművet először tavaly szeptemberben mutatták be Budapesten a Hősök terén. A jármű tízezer literes, beépített víztartályát Pirtón gyártották.

A beépített Rosenbauer N25 típusú szivattyú percenként 2500 liter vizet képes szállítani, tíz bar üzemi nyomás mellett. A vízszállító jármű ­Renault K460 P6x6 típusú alvázra épült, háromtengelyes kivitelű, közúton és terepen is képes haladni.

A vízszállítók feladata, hogy a gépjárműfecskendők vízutánpótlását biztosítsák olyan helyen, ahol más forrásból nem szerezhető oltóvíz. Emellett szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethetők tűzoltási feladatokra.

– A most tesztelt óriás vízszállító, több tekintetben is különlegesnek számít, egyszerre akár három másik tűzoltófecskendő gépjárművet is fel tud tölteni oltóvízzel – mondta el Babud Jenő tűzoltó ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A gépkocsivezető munkáját automatizált tengelykapcsoló­val felszerelt sebességváltó segíti. A jármű a speciális beavatkozások esetére alkalmas menet közbeni oltásra, valamint rendelkezik a beavatkozásban részt vevő többi jármű vízellátásához, a gyors vízátadáshoz szükséges csatlakozókkal és berendezésekkel.

A Renault K460 P6x6 BM Heros prototípust, a tesztpálya és a csapatpróbákon szerzett tapasztalatok alapján elvégzett módosítások után állítják sorozatgyártásba. A tűzoltóság 16 darabot készül beszerezni ­belőle, amelyeket a BM Heros cége gyárt.

A 460 lóerős óriási vízszállító járműnek nagy hasznát vehetik a tűzoltók Bács-Kiskun megyében is, hiszen a nyári erdőtüzeknél nagy mennyiségű oltóvizet tud eljuttatni a helyszínre, ahol rendszerint a legnagyobb gondot a vízutánpótlás jelenti. A kiskunhalasi tűzoltó-parancsnokság illetékességi területén is gyakoriak a kiterjedt avar- és erdőtüzek. A halasi tűzoltók hamarosan vizsgát tesznek a vízszállító kezeléséből és utána éles helyzetben is bevetik a járművet, melyet a későbbiek során az ország más terepviszonyokkal rendelkező tűzoltó-parancsnokságain is tesztelni fognak majd, csapatpróba keretében.

Gyorsbeavatkozású járművet is fejlesztenek a Herosnál

A BM Heros Zrt. szerelői ­közben egy másik, Heros nevű ­újfajta magyar gyorsbeavatkozó tűzoltóautó prototípusán is dolgoznak. A személyautó-alvázra épített, négyszemélyes, oltásra és műszaki mentésre egyaránt alkalmas szerkocsi 400 liter vizet szállíthat, szivattyúja akár ­200 bar víznyomásra is képes. Felszereléséhez a hidraulikus feszítő-­vágó éppúgy hozzátartozik, mint a csörlő vagy a láncfűrész. Ez a jármű méreteinél és terepjáró képességeinél fogva gyorsabban megközelíti a helyszínt. A gyorsbeavatkozóból évente ­10–15 darabot­ gyártanak és elsősorban önkéntes tűzoltó-egyesületek kapják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában