Csemő

2018.04.21. 07:00

Gőzerővel zajlik a csemői iskola felújítása

Egy hónapja immár javában zajlanak a csemői Ladányi­ Mihály Általános Iskola­ felújítási munkálatai. Az oktatási intézmény korszerűsítésére a helyi önkormányzat nyújtott be pályázatot a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

Koós Kata

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az iskola épületenergetikai felújítására a településvezetés több mint 223 millió forint pályázati támogatást nyert el. Dr. Lakos Roland­, Csemő polgármestere elmondta: időszerű volt már a több mint négy évtizedes, három részből álló épületkomplexum korszerűsítése.

– Az első épületrész ­1977-ben épült. Az évtizedek alatt a nyílászárók nagyon elavultak, rosszul záródtak. A felújítások várhatóan tetemes energiamegtakarítást eredményeznek majd – mondta.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházás tartalmazza a külső és belső nyílászárócseréket, napelemes rendszer kiépítését, az épületek homlokzati, lábazati és tetőszigetelését. Az előzetes számítások alapján a felújított épület energiamegtakarítása meghaladja majd az évi 10,4 ­millió ­forintot.

– A napelemes rendszer telepítése megtörtént, továbbá a szakemberek már befejezték a C épület nyílászárócseréit, jelenleg az épület hőszigetelése zajlik. Ezzel párhuzamosan pedig már megkezdték a B épület ablakcseréit is – számolt be a felújítási munkálatok aktuális helyzetéről a polgármester, aki hozzátette: a pályázati tartalom mellett egyéb újítások is történnek majd, melyek többletköltségét az önkormányzat és a Ceglédi Tankerületi Központ vállalta magára.

Lakos Roland polgármester az iskola előtt
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

– Az iskola tulajdonjoga az önkormányzaté, működtetési joga pedig a Ceglédi Tankerületé, mely a C épület csatornacseréjét, valamint a B épület verébdeszka-javítását és -pótlását is magára vállalta. Továbbá az önkormányzat is vállalt többletfinanszírozást: a folyosókon speciális, füstre érzékeny, önműködően nyíló ablakok kerülnek majd beszerelésre – fejtette ki.

A projekt befejezésének határideje október utolsó napja, Lakos Roland azonban elmondta: kiváló ütemben haladnak a munkálatok, így nem kizárt, hogy jóval a szerződéses határidő lejárta előtt befejeződhetnek a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában