Csólyospálos

2018.10.22. 09:22

Főhajtással emlékeztek a forradalom és szabadságharc áldozatai előtt

A vasárnap délelőtti szentmisét követően, a két éve felavatott 56-os emlékfalnál emlékezett a község lakossága az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

Tapodi Kálmán

Az ünnepségén a Boldog Özséb Cserkészcsapat tagjai működtek közre, akik felidézték Pongrátz Gergely, a Corvin-közi felkelők utolsó főparancsnokának gondolatait, aki élete alkonyát Kiskunmajsán töltötte. Ábrahám-Fúrús János polgármester a kopjafás emlékmű történetéről is szólt, amit a világon egyedülálló alkotásnak nevezett. Mint elhangzott: 56-os csólyospálosi áldozatról nincs tudomásuk a településen élőknek, de minden évben tisztelettel adóznak a forradalom és a megtorlások áldozatainak emléke előtt.

Az önkormányzat hivatala mellett, 2016-ban, a forradalom 60. évfordulója alkalmából készült el az az emlékfal, amelyre a Balázs ­Antal sepsiszentgyörgyi tanító-fafaragó által készített, hatvan darab, egyenként 56 centiméteres, kopjafából álló kompozíció került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában