Kiskunhalas

2018.05.21. 20:00

Élőben közvetítették Halasról a pünkösdikirály-választást

A hagyományok bemutatásával, a pünkösdi szokások felelevenítésével ünnepeltek Pünkösd hétfőn a kiskunhalasi katolikus közösség ház udvarán.

Pozsgai Ákos

A halasi Pásztortűz Egyesület hagyományápolói, Nagy Czirok László és más néprajzkutatók nyomdokán 2008 óta idézik fel az alföldi néphagyományokat. Idén először a Baranyi László Egyesület, a halasi katolikus közösség Kolping családi napján láthatták az érdeklődők a Vadvirág Tánccsoport pünkösdi király választását és a Havi aprók táncát Fehérváry Lilla vezetésével. Hazánkban is a középkor óta tartanak pünkösdi- vagy májuskirály-választást, ez a legismertebb pünkösdi hagyomány. Versennyel, tánccal, játékos feladatok megoldásával választják ki a pünkösdi királyt. Az esemény helyszínét a közmédia M1 Híradója is élőben kapcsolta. A családi egyházi rendezvényen a helyi közösségi tagok mellett budapesti és kecskeméti vendégek is voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában