Kecskemét

2018.09.18. 13:18

Csökkentenék a PET-palackok használatát a kecskeméti intézményekben

A lehető legminimálisabb szintre kellene visszaszorítani a PET-palackok használatát a költségvetési intézményekben, azaz a bölcsődékben, óvodákban, idősotthonokban, a könyvtárban, a planetáriumban, a színházakban, múzeumokban és a városrendészetnél – ezt javasolta a múlt heti közgyűlésre beadott indítványában Falusi Norbert LMP-s képviselő.

Hraskó István

Megjelölt egy 6hónapos időszakot is, melyet követően a palackokat kivonnák az intézményekből, és teljesen áttérnek a vezetékes ivóvíz fogyasztására. Emellett azt is felvetette, hogy érdemes lenne egy szemléletformáló kampányt indítania az önkormányzatnak a csapvíz fogyasztásának előnyeiről, és a műanyag flakonok veszélyeiről. Indítványát Falusi Norbert a környezetszennyezéssel, a PET-palackok egészségre ártalmas voltával indokolta, hozzátéve: a térségben 10 milliárd forintból valósul meg ivóvízminőség-javító program. Szerinte a vezetékes vizet sokféleképpen lehetne népszerűsíteni, például köztéri ivókutakkal, szűrős kancsók beszerzésével, a Csiperós-vendégeknek kulacs ajándékozásával.

A városvezető Fidesz-KDNP koalícióból dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester azt mondta: a céllal egyetért, szerinte is egészségesebb és olcsóbb a vezetékes víz, lehet is kampányolni mellette. Ugyanakkor azt is kijelentette, szerinte az LMP-s képviselő indítványa alkalmatlan ennek az összetett kérdésnek a kezelésére, így tartózkodni fog a szavazásnál, de ha Falusi majd konkrétabban kifejti, mit és hogyan kellene tenni, támogatni fogja kezdeményezését. Falu György Tamás Fidesz-KDNP-s képviselő, a környezetvédelmi bizottság elnöke is hasonló véleményen volt. Mint fogalmazott, a kék kupakos ásványvizek vásárlóit kicsit meg tudja érteni, hiszen ők valószínűleg “szódavízgyártás gyötrelmeitől” akarnak megszabadulni, a rózsaszín kupakos palackok vevői viszont „ezerszeres áron vásárolják meg, amit otthon fillérekért megkaphatnak”, hiszen a kecskeméti vezetékes víz jó minőségű. Ugyanakkor Falu amondó volt, radikális tiltást sem szabad bevezetni PET-palackok terén az intézményekben.

Végül négy ellenzéki képviselő támogatta az LMP-s képviselő indítványát, a Fidesz-KDNP 16 tagja tartózkodott, így a javaslatot nem fogadták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában