Lakitelek

2018.10.20. 15:30

Caritas Hungarica díjat vehetett át Törteli Rózsa

Húsz éve segíti a rászorulókat Törteli Rózsa, a lakiteleki karitász csoport vezetője. Odaadó önkéntes munkáját Caritas Hungarica díjjal ismerte el a Katolikus Karitász vezetősége. A díjat a budapesti Magyar Szentek templomában tartott ünnepi szentmise keretében vehette át a napokban.

Vajda Piroska

Törteli Rózsa a Katolikus Karitász lakiteleki csoportjának vezetője

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Törteli Rózsa mintegy két évtizede tagja, tíz éve pedig vezetője a lakiteleki karitász csoportnak. Mint mondta, számára mindig is természetes volt, hogy segítsen a rászorulókon, bajbajutottakon, hiszen így nőtt fel, ezt látta az édesanyjától. Bár heten voltak testvérek, szűkösen éltek, édesanyja mégis mindig észrevette, ha valaki segítségre szorul. Ezt az emberszeretetet észrevétlenül is megörökölte.

– Az eredeti foglalkozásom ruházati eladó, mindig szerettem textíliákkal, ruhákkal foglalkozni. A ruházati üzletben is figyeltem arra, hogy kire mit adok és most is nagyon figyelek arra, hogy kinek mit adok az adományokból. Mivel az adományozó érzelmileg kötődik azokhoz a tárgyakhoz, nem mindegy, kinek adjuk azokat. Mindenkinek azt szoktam mondani, csak olyan ruhát adományozzon, amit maga is szívesen fölvenne. Nem lehet megbántani a rászorulókat azzal, hogy olyan ruhát adok neki, amit nem szívesen hordana. És azt sem szeretném, hogy az adományok kukába kerüljenek – részletezte Rózsa.

– Azt is el szoktam mondani, hogy csak az legyen karitászos, aki szereti az embereket, legyenek azok bármilyenek is. Nekünk nem szabad ítélkeznünk senkinek az életmódja felett. Az elmúlt húsz év alatt borzasztó élethelyzetekkel, rengeteg furcsa emberrel találkoztam. Lehetne kifogásolni az életmódjukat, de mi nem ezért csináljuk ezt. Mi nem csak akkor adunk, ha ki van söprögetve a ház – hangsúlyozta Rózsa. Elmondta, sokféleképpen próbálnak segítséget nyújtani: ha kell, tűzifával, tartós élelmiszerekkel, vásárlási utalvánnyal, gyógyszerek kiváltásával vagy épp az áramszámla befizetésével. Húsvétkor elsősorban a gyermekes családokat, karácsonykor pedig az időseket ajándékozzák meg. – A karácsonyi látogatások sokszor nagyon fájdalmasak. Vagy örömében hullajtja a könnyét az idős, vagy éppen bánatában. Van, amikor mi is elgyengülünk és velük együtt sírunk. De mégis ez az egyik legszebb feladat – fűzte hozzá Törteli Rózsa, aki őszintén mesélt arról is, hogy előfordul olyan, amikor elutasításba ütköznek. Vagy, amikor a rászoruló hozzáállása, közönye miatt nem tudnak segíteni.

– Kezdetben nagyon bántottak az ilyen esetek, napokig szenvedtem a tehetetlenségtől. Mára már megedződtem. Beláttam, hogy nem tudom a világot megváltoztatni. A segíteni akarás, a hitem és a szeretet azonban mindig továbblendít az ilyen nehézségeken. Ugyanakkor nagyon sok olyan sikertörténet is van, amelyek miatt érdemes ezt csinálni. Ilyen volt például tavaly, amikor egy tiszakécskei fiatalembernek segítettünk, aki új szívet kapott. Steril szobára volt szüksége, hogy a műtét után hazajöhessen. Ezt intéztük el mindössze egy hét alatt – mesélte büszkén Törteli Rózsa. A lakiteleki karitász csoport vezetője arról is örömmel számolt be, hogy nagyon sok adományozó segíti a munkájukat. Nincs okuk panaszra, mert minden napra jut egy-egy apró csoda.

Törteli Rózsa a Katolikus Karitász lakiteleki csoportjának vezetője
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Negyven önkéntes kapott díjat

A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben alapította meg a Caritas Hungarica díjat. A díj célja biztosítani a karitászönkénteseket arról, hogy az egyház értékeli a rászorulóknak nyújtott karitatív munkájukat. Ennek jeléül külön kitüntetéssel jutalmazza azokat az önkénteseket, akik ezen a téren Krisztus szeretetéről példaértékűen tettek tanúságot szolgálatukban. Az elismerést azok a plébániai önkéntes karitászmunkatársak kapják, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységben a rászorultakért: mint például az idősek, betegek, családok, gyermekek, a társadalom peremére sodródottak támogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában