Kecskemét

2019.03.23. 11:30

Buszos céget alapít az önkormányzat

A jövő heti testületi ülésen szavaznak a képviselők az önkormányzati tulajdonú Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. megalapításáról. A DAKK helyett ez szervezheti a jövőben a menetrend szerinti buszoztatást a megyeszékhelyen.

Hraskó István

Forrás: illusztráció

A helyi buszközlekedés színvonalának emelése, hosszú távon is megnyugtató és kiegyensúlyozott működtetése, a buszoztatás mobilitásban játszott szerepének minimum a megőrzése, a közpénzek takarékos és hatékony felhasználása, a megrendelői szerep erősítése. Ezek az érvek szerepelnek abban az előterjesztésben, amelyet jövő heti ülésén tárgyal a kecskeméti közgyűlés, és amely egy helyi közlekedésszervező társaság létrehozásáról szól. Az Öveges László főépítész, mérnöki irodavezető és dr. Orbán Csaba városüzemeltetési osztályvezető által készített anyagot dr. Homoki Tamás alpolgármester jegyzi.

A szerkesztőségünk által is megkapott előterjesztés szerint a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. feladatai közé tartozhat majd többek között a buszközlekedés szervezése, a forgalomirányítás és -ellenőrzés, a hálózat és a menetrend felülvizsgálata, az utastájékoztatás, de emellett az igény szerinti új szolgáltatási formák feltárása, a lakossági bejelentések feldolgozása, a járművek egységes arculatának kialakítása, a pályázati lehetőségek felkutatása is. A kft.-t a javaslat szerint hárommillió forint törzstőkével alapítják meg, székhelye a Paul Lechler utca 2. lesz, azaz a déli iparterületen épült, de még át nem adott új busztelephelyen. A társaság ügyvezető igazgatójának, felügyelőbizottsága elnökének és tagjainak megválasztásáról és díjazásáról a városstratégiai és pénzügyi bizottság dönt, mégpedig keddi ülésén. A cég az idei évre 133 millió forint önkormányzati támogatást kaphat, a feladatairól és finanszírozásáról áprilisi ülésén szavazhat a képviselő-testület.

Mint ismert, decemberben a kecskeméti képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat január 1-jétől nem köt szerződést a DAKK-kal a buszos személyszállításra. A társaságot törvény kötelezi, hogy még egy évig folytassa a szolgáltatást. Dr. Homoki Tamás alpolgármester indokként például felhozta: csak 2017-re vonatkozóan 250 millió forint a különbség a DAKK által előterjesztett igények és az önkormányzat által elismert, indokoltnak tartott költségek között. A legnyomósabb érvnek a színvonal csökkenését nevezte Homoki Tamás; szerinte tendenciává vált, hogy késnek vagy kimaradnak a járatok. Az alpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy a DAKK-tól sokszor kértek szakmai javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan lehetne az utasszám csökkenését megállítani, de érdemi választ nem kaptak.

A helyzet kivizsgálására ideiglenes önkormányzati bizottság alakult, és megfogalmazta javaslatait a buszoztatás átalakítására. Február végén Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette: megkezdődik a Volánbusz Zrt. és a hat regionális közlekedési központ – köztük a DAKK – egy társaságba szervezése. Közölte, a folyamat eredményeként egy egységes, országos szolgáltatási lefedettséget biztosító közszolgáltató társaság jön létre.

Lehet, hogy a jövőben Kecskeméti Közlekedési Központ felirattal futnak majd a buszok a hírös városban
Fotó: Petőfi Népe

Néhány busz visszatérhet majd a Rákóczi útra

Tavaly novemberben szavazta meg a közgyűlés, hogy nem járhatnak a buszok a Rákóczi út páros, vendéglátóhelyeknek és üzleteknek helyet adó oldalán. A helyi autóbuszokat, valamint az országos és regionális menetrend szerinti járatokat a Bethlen körút – Budai kapu – Jókai utca irányba terelték, kivéve a 4, 4A és 4C jelű buszokat, ezek jelenleg a Bem utcán és a kiskörúton át érik el a városközpontot. Mint megírtuk, a Jókai utcaiak tiltakoztak a döntés ellen. Végül a határozatba bekerült, hogy a felmerülő jogos munkáltatói és lakossági észrevételek hatékony és megnyugtató rendezése érdekében a DAKK bevonásával készüljenek alternatív javaslatok. A jövő heti testületi ülésre készült előterjesztésben Homoki Tamás alpolgármester azt javasolja, hogy a 4, 4A, 4C és 12-es buszok a városközpont felé ismét közlekedhessenek a Kuruc körúton és a Rákóczi úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában