Baja

2018.04.20. 11:30

Balkáni kalandozásba kezdtek a bajai dróthuszárok

Nagy útra, tavaszi hadjáratra indult a Drótszamár Huszárezred. A kerékpáros társaság péntek reggel a Türr-emlékműtől startolt, a cél: a Korinthoszi-csatorna.

Kubatovics Tamás

Fotó: Kubatovics Tamás

A Peloponnészoszi-félszigetet átvágó csatorna Türr István egyik fő műve. Előtte kívánnak tisztelegni a teljesítményükkel a drótszamaraglók, akik családi, baráti körből vághattak neki az útnak. A terv szerint Király Ákos, Gödri Roland, Kovács Tamás és Kovács Gábor május 2-án, mintegy 1500 kilométeres kerékpározás után érkezik meg Garibaldi tábornokának emlékművéhez. Zsigó Róbert parlamenti képviselő kezdeményezte, hogy 2018 Türr István-emlékév legyen.

– Május 3-án lesz halálának 110. évfordulója, a róla elnevezett emlékmű 80 éve áll itt, a Sugovica és Duna torkolatánál, a Korinthoszi-csatornát pedig 125 éve adták át. Mikor máskor tarthatnánk emlékévet, mint ilyenkor? – fogalmazott a hivatalos rajt előtti koszorúzáson a politikus. Egyúttal felidézte, hogy 2009-ben ott volt a csatornánál annak az emlékműnek az avatásán, ahová most a biciklisek indulnak. Óriási élmény volt számára megtapasztalni, hogy mennyire tisztelik Türr Istvánt Görögországban. Mint mondta: a csapat ezzel az úttal felhívja a figyelmet Bajára, Türr István életútjára és a magyarok teljesítményélre, amire méltán lehetünk büszkék.

Zsigó Róbert, Vedelek Norbert alpolgármester és a csapat tagjai Fotós: Kubatovics Tamás

Diákok, hozzátartozók, gyerekek és barátok búcsúztatták a csapat tagjait. Kovács Gábor felszerelése a start előtt egy pólóval is gyarapodott, diákjainak ajándékát magára öltve pattanhatott nyeregbe. Kisebb kísérő csapat is útnak indult az emlékműtől, az új bácsszentgyörgyi határátkelő felé vették az irányt. A balkáni kalandról a Drótszamár Huszárezred és a BeerBQ fesztivál hivatalos facebook oldala folyamatosan be fog számolni a következő napokban.

Sorakozik a hadjáratra induló egység Fotós: Kubatovics Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában