Kiskunfélegyháza

2018.09.21. 17:30

Autómentes napot tartottak Félegyházán

Több mint kétezer gyerek vett részt pénteken az autómentes napon Félegyházán. A rendezvénynek nagy hagyománya van a városban és évről-évre népszerűbb.

Vajda Piroska

– A szervezők abban bíznak, hogy ezzel is hozzájárulhatnak egy környezettudatosabb, biztonságosabb jövő megteremtéséhez – nyilatkozta portálunknak Bajzák Andrea az esemény egyik főszervezője. Elmondta, olyan programot igyekeztek összeállítani, amely – az elektromos autó kivételével – tejesen autómentes. Az alkalomból rajzpályázatot hirdettek Félegyháza kerékpáros város címmel. De volt biciklis ügyességi verseny, vetélkedők, gokartozás, a gyerekek kipróbálhatták a motorszimulátort, az elektromos kétkerekű járgányokat (segway) és lovaskocsira is ülhettek. A rendőrkapitányság interaktív játékkal várta a gyerekeket. Sárói-Szabó István és Meszes Ferenc pedig oldalkocsis bemutatóval szórakoztatta a népes közönséget. Az úgynevezett Mobilekids program keretében a legkisebbek ismerkedhettek meg a legalapvetőbb közlekedési szabályokkal. Akik jó telesítették a feladatokat jelképesen jogosítványt is kaptak.

– Mindenképpen célunk, hogy a programjainkon résztvevő gyerekek által a szülőket is megszólítsuk. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem kell feltétlenül mindig mindenhová autóval menni egy ilyen kis településen. Félegyháza biciklis város, bár több időbe telik, de bárhová el lehet jutni kerékpárral is. Ezáltal a város parkolási gondjain is enyhíthetünk. Nem csak a kerékpározást, de a közösségi közlekedést is népszerűsítettük – tette hozzá Bajzák Andrea, akitől azt is megtudtuk, hogy minden résztvevőt megjutalmaztak, sőt az óvodák futó-kerékpárokat, míg az iskolák sporteszközöket kaptak ajándékba.

– Nagyon fontosak az ilyen rendezvények, hiszen a játékos formában elsajátított információk sokkal könnyebben megmaradnak a gyerekekben – összegezte Csordás József rendőr őrnagy. A kiskunfélegyházi rendőrkapitányság munkatársa szerint, sokkal több ilyen rendezvényre lenne szükség ahhoz, hogy a gyerekek megtanuljanak biztonsággal közlekedni. De a szülőknek és az iskoláknak is nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a közlekedési szabályok oktatására – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában