Kecskemét

2018.02.20. 20:00

Asztalra álltak a diákok a Független Diákparlament fórumán

Mindig mindent meg kell nézni más szemszögből is – hangzott el a Holt költők társasága című film egyik híres jelenetének kulcsmondata a Független Diákparlament kecskeméti fórumán, mire a résztvevők felálltak az asztalra.

Hraskó István

Körülbelül harminc diák vett részt a Független Diákparlament által szervezett keddi eseményen, a Katona József téren lévő szövetkezeti székházban. Eredetileg más volt a helyszín és az időpont is, de mint a szervezők elmondták, „több különböző ellehetetlenítési kísérlettel” kellett szembenézniük, először egy helyi középiskolában voltak kénytelenek lefújni a fórumot, majd máshol egy „magasabb prioritást élvező rendezvényre hivatkozva” mondták vissza a terembérletüket.

Az FDP 12+1 pontját Fapál Emese helyi aktivista olvasta fel, aki aztán kijelentette: nemcsak a kecskeméti, hanem az ország összes diákját szeretnék képviselni, és hogy a következő generációk, a jövő diákjai érdekében cselekszenek.

– Számukra legyen elérhető a szabad gondolkodásmód és az esélyegyenlőség is. Ne büntessék őket, hanem segítsék, ha hibát követnek el, tanítsák meg őket, hogyan mozoghatnak a társadalomban és hogyan lehetnek szerves tagjai. Követelem azt is, hogy készítsék fel őket a világra – mondta Fapál Emese.

Nagy Blanka, az FDP megyei képviselője olyan emberek szervezeteként határozta meg az FDP-t, akik nem függnek senkitől és semmitől, és akiket semmiféle külső szervezet nem támogat. Alapelveiknek a részvételt, a transzparenciát, az esélyegyenlőséget és a szolidaritást nevezte.

A diákok túlterheltségéről Orosz Fanni beszélt.

– Nem normális, hogy heti 35-40 órát kell az iskolapadban ülni, otthon még a házi feladattal foglalkozni, dolgozatokra készülni, ahelyett, hogy családunkkal vagy barátainkkal töltenénk kis időt. Arról nem beszélve, hogy a tananyag nagy része a lexikális tudást sulykolja. Ezzel csak az a gond, hogy bemagoljuk az anyagot, aztán a dolgozat megírása után elfelejtjük – mondta. A fórum hátralévő részében a diákok a mai oktatási rendszerről fejtették ki véleményüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában