Bács-Kiskun

2018.08.13. 07:00

A kutya meleg a bundás kedvenceket is megviseli

A kánikula heteit éljük, ami nemcsak ránk, hanem bundás kedvenceinkre is nagy terhet ró. A gazdik könnyen enyhíthetnek a házi kedvencek nehéz napjain, ha kutyakozmetikus segítségét veszik igénybe.

Horváth Péter

Kedvenceink közérzetére és egészségére is jó hatással van a szőrzet rendszeres ápolása

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Sokat tehetünk azért, hogy kutyánk, cicánk és egyéb háziállatunk is könnyebben vészelhesse át a nyár kánikulai napjait, ha megfelelően karbantartjuk szőrzetét, mondta Bóta Zsuzsa kutyakozmetikus. Már fésüléssel is sokat tehetünk a szőrmés háziállatok jó közérzetéért, hiszen fésülésnél a szőrt átjárja a levegő és így érintkezik a bőrrel, ami a háziállatok hőérzete szempontjából kulcskérdés.

Bóta Zsuzsa elmondta, hogy bár ma az a divat, hogy jól megkopasztják a kutyákat, a közepes vagy hosszú szőrű fajtákat sosem nyírja meg nagyon, mert akkor a perzselő nyári nap könnyen megégeti az állatok bőrét. Fontos tanács ez azoknak a gazdiknak is, akik otthon tartják karban kedvenceik bundáját. A hosszú szőrű fajták számára, ha megfelelően ápolják és fürdetik, nem jelent problémát a szőr hossza. Nagyon fontos figyelmet fordítani a kedvencek szőrzetének rendszeres ápolására, mert a középhosszú és hosszú szőrű fajtáknak ennek hiányában becsomósodik a szőre, ami komoly egészségügyi kockázatokat jelent: csúnya bőrbetegségek alakulhatnak ki és atkás is lehet a kutya.

A kutyakozmetikus vendégköre nagyrészt kis termetű kutyákból áll. Minden fajtának más az ápolási igénye. Rendszeresen és viszonylag sűrű időközönként kell nyírni azokat a kutyákat, amelyek szőre gyorsan nő – ezek jellemzően az ölebek. Többen hetente visszajárnak ebükkel, de a két kezelés közti átlagos és javasolt időtartam három-négy hét. A nyírás többfázisú: előnyírással kezdődik, majd fürdetés következik és szárítás, végül a teljes nyírás, ami lehet standard vagy fantázia nyírás, az ügyfél igényétől és a fajta jellegétől függően. Ezután jön a karomvágás és a fültisztítás. Egy mindenre kiterjedő nyírás időtartama fajtától és mérettől függ, másfél-két órát vesz igénybe a kistestű állatoknál, a nagyobbaknál még többet. Bóta Zsuzsa elmondta, hogy legutóbbi nagy testű ügyfele egy komondor volt, aminek megnyírása három óráig tartott.

A nyár a kutyakozmetikusok csúcsidőszaka, de télen is visszajárnak az ügyfelek, hiszen akkor is tanácsos ápolni háziállataink szőrzetét. Télen jellemzően a lakásban tartott kutyákat viszik kutyakozmetikushoz a gazdik.

A szakember figyelmeztet arra, hogy a rövid szőrű fajtákat nem szabad megnyírni, csak furminátorral, azaz aljszőrkiszedővel javasolt fésüléssel kezelni. Ezzel az eszközzel csak azt a szőrt távolítja el a gazda vagy a kozmetikus, ami egyébként is kihullana, így szabadon levegőzhet a bőr. A kutyakozmetikus kifejtette, hogy a kettős szőrzettel rendelkező kutyákat – ilyen például a csau-csau és a skótjuhász – nem szabad nyírni, mert azok leégnek, ha megfosztják őket szőrzetüktől. A kettős szőrzet funkciója, hogy télen fűti, nyáron pedig hűti a kutyát.

Kedvenceink közérzetére és egészségére is jó hatással van a szőrzet rendszeres ápolása
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A kozmetikázott állatok nagy része nyugodtan tűri a beavatkozást, de néhányukat zavarhatja, ha matatnak rajtuk. Ilyenkor ugrálhatnak, haraphatnak, karmolhatnak. Ezekben az esetekben sokat segíthet a gazdi jelenléte, aki lenyugtathatja az állatokat. Szélsőséges esetben akár állatorvosi segítséget is igényelhet az állatkozmetikus. Az állatorvos ilyenkor nyugtató pasztillát adhat az állatnak, amitől az kissé bódulttá, egyben kezelhetővé válik.

Bóta Zsuzsa elmondta, hogy előfordult már teljesen elhanyagolt kutya is praxisában.

– Egyszer elhoztak hozzám egy yorkie-t, amit valószínűleg még sosem nyírtak, sőt egyáltalán nem fésültek meg. Szegény nagyon büdös volt és rosszul érezte magát. Ilyenkor a becsomósodott szőr miatt nem érintkezik a levegő a kutya bőrével, ezáltal melege van és általános rossz közérzet jellemző az állatra. Ez a kiskutya ugrált és játszott örömében, miután megnyírtam és érezte a bőrén a levegőt – mondta a kutyakozmetikus.

A macskák idegesek

A kozmetikus nem csak kutyákat nyír: hoznak hozzá nyuszikat, tengerimalacokat és macskákat. Ez utóbbiak mindig kihívást jelentenek, mert idegessé és türelmetlenné válhatnak a beavatkozás során, és a gazda közbenjárására van szükség a megnyugtatásukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában