Kalocsa

2018.08.16. 11:30

A jövőben jobb feltételeket remél a régi-új vezető óvónő

Katus Györgynét nemrég újabb öt évre kinevezték a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje élére, lévén teljesült az a feltétel, hogy a nevelőtestület legalább 75 százaléka támogatta és ez ellen a városatyák sem emeltek szót. A Petőfi Népének elárulta: mozgalmas időszak vár az intézményeikre, hiszen egyszerre kell felkészülniük a még mindig alacsonynak számító fizetések miatt várható munkaerőhiányra, a nagyon más viselkedéskultúrával érkező gyerekek kezelésére, valamint egy nagyszabású költözésre.

Gábor János

Katus Györgyné további öt évig vezeti a kalocsai intézményt

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Sok változáson mentünk keresztül – állapította meg az elmúlt évek alapján Katus Györgyné, a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje élére nemrég újabb öt évre kinevezett vezető óvónő, leszögezve, hogy ezalatt nem csak az alaptanterv, illetve az oktatási törvények változásait érti.

– A tantestületünk nagy része már közel áll a nyugdíjas évekhez; ilyenkor már nehezebben engedjük el a megszokott dolgokat és állunk át valami újra. Nagyon sok változás történt a világban és a mai gyerekek már nem úgy „üzemelnek”, mint a régiek – mosolygott, hozzáfűzve, hogy egyébként teljesen megteltek a csoportjaik: 450 fős, maximális létszámmal indulnak neki a tanévnek.

Katusné vázolta: napjaink óvodás korosztályát rengeteg inger éri, merőben különböző jellemzőik vannak, mint az 5–15 évvel ezelőtti gyermekeknek, ezt pedig azoknak a pedagógusoknak is tudniuk kell kezelni, akik már negyven éve a pályán vannak és gyökeresen mást szoktak meg. Új nevelésmetodikai eljárások kellenek, szögezte le a vezető, megjegyezve: az erre való átállás talán döcögősen megy az idősebb kollégáknak, de mellettük szól, hogy komoly biztonságérzetet nyújtanak az intézményeknek.

– Hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkeznek, nagyon jól képzett csapat – méltatta óvónő kollégáit Katusné, hozzáfűzve: leginkább nekik köszönhetik, hogy a kalocsai intézmények országosan is a legszervezettebben működők közé sorolhatók.

– Minden előírásnak megfelelünk: akár a minősítéseink, akár a tanfelügyeleti eljárásokra való felkészülésünk, vagy a szakmai munkánk tekintetében sikerült úgy felkészülnünk, hogy páholyból várhatjuk az ellenőrzéseket – jelentette ki.

A vezető óvónő elismerte: bár az ország más részeihez viszonyítva még jól állnak szakemberekkel, hiszen minden pozíciót fel tudtak tölteni, érezhető, hogy rövidesen más idők jönnek. Sorban fognak nyugdíjba vonulni a jól bevált szakembereik, akiket komoly kihívás lesz pótolni. Felhozta: a kormányzati stratégia a nyugdíjas korosztály munkában tartására egyelőre működni fog, de a „végtelenségig nem fog menni”. A legjobb megoldás szerinte az elhivatottság érzésének felébresztése lenne a fiatalabb korosztályban, melynek tagjai hajlamosak elvándorolni a magasabb bérek reményében, tehát őket jobb fizetéssel is motiválni kellene.

Katus Györgyné további öt évig vezeti a kalocsai intézményt
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– A pedagógus-életpályamodellel elindult valami, ami aztán megrekedt: óriási probléma, hogy a bérek nem követik a minimálbér emelkedését. Egy most pályakezdő óvodapedagógus például annyit fog keresni, mint egy technikai dolgozó – hasonlította össze, hozzátéve, hogy kevésnek érzi a háromévenkénti növekedést, ami nem is fedezi az infláció generálta áremelkedéseket. – Ha ez így marad, akkor gondok lesznek – jósolta, kifejezve, hogy bízik ennek mihamarabbi rendezésében, amit meg is érdemelnének a szakmabeliek, hiszen nagyon felelősségteljes és megterhelő hivatást választottak.

Katus Györgyné a következő ötéves ciklus várható eseményeit mérlegelve fontos eredménynek nevezte, hogy tovább fejlődnek az ingatlanjaik. Az intézmények kicsivel több mint fele már jó állapotban van, kettő kifogásolhatóbb épületet (Újvárosi és Kunszt utcai) pedig kiválthat a jövő tavasszal épülő új óvoda. Az ifjúsági ház udvarára tervezett épületegyüttes első lépcsőben 75, majd 150 gyermek fogadására lesz alkalmas, várhatóan 2020 őszétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában