Bugac - Móricgát

2018.08.13. 20:00

A hittanya táborozói nem kanapékeresztények

Mi leszel? Adathalász vagy emberhalász? Ez a témája a huszonhetedik bugaci lelkigyakorlatos tábornak. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyik legnagyobb ifjúsági rendezvényének ezúttal is a Hittanya biztosít ideális helyszínt. A puszta csendje az egész tábor lelkületét meghatározza.

Vajda Piroska

A pusztában a kis csoportos beszélgetéseket semmi sem zavarja

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Félegyházi fiatalok 1992-ben táboroztak elsőként a Bugac és Móricgát határán található Hittanyán, az egykori Lenin Termelő Szövetkezet elhagyott tornácos épületében. Első táboruk olyan jól sikerült, hogy lelkesedésük azóta is kitart – tudtuk meg Kapus Krisztiántól, a tábor egyik elindítójától.

– A pusztai csendben, a város zajától, a hírektől, a térerőtől, az internettől távol sokkal jobban lehet figyelni egymásra. Itt biztosan nem jut eszükbe a fiataloknak, hogy a telefonjukkal bíbelődjenek. Nem kell a közösségi oldalakat böngészniük, mert itt valódi közösségben vannak és számtalan programot élhetnek meg együtt – fogalmazta meg a tábor lényegét Kapus Krisztián.

– Az elmúlt közel három évtized alatt több generáció is váltotta egymás a táborban. Vannak, akik már a gyerekeikkel jönnek, vagy a gyerekeiket küldik, mert tudják, hogy itt jó helyen vannak. Olyan házaspár is táborozik a Hittanyán, akik itt ismerkedtek meg és ma már a gyermekeiket is hozzák magukkal. Vannak olyan táborozóink is, akik itt érezték meg, hogy óvónők lesznek, gyerekekkel szeretnének foglalkozni. Olyanok is vannak, akik hitoktatók lettek, vagy épp itt kaptak megerősítés papi hivatásukhoz – sorolta a főszervező.

– A programokat minden évben egy adott téma köré szervezzük. Ebben az évben Mi leszel? Adathalász vagy emberhalász? címet kapta a tábor. Azt gondoltuk, hogy ez nagyon aktuális kérdés az útkereső fiatalok körében. Próbálunk iránymutatást adni nekik bizonyos társadalmi helyzetekre, problémákra. Kiscsoportos beszélgetéseinket korosztályokra bontva tartjuk, mert kortársaik között könnyebben megnyílnak a fiatalok. Az idei tábornak több mint 130 résztvevője van, a három hónapostól a hatvan éves korig minden korosztály képviselteti magát. A fiatalok példát vehetnek az idősebbektől, míg az idősebb generáció láthatja, segítheti a jövő nemzedékének formálását – hangsúlyozta Kapus Krisztán.

A pusztában a kis csoportos beszélgetéseket semmi sem zavarja
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

– Nagyon sok fiatal csupán virtuális közösségben él. Ám ez a virtuális megjelenés sokszor nem is a valóságot tükrözi. Éppen ezért a tábor előadói igyekeznek bemutatni milyen közösségek, lehetőségek vannak az egyházmegyében. Szeretnénk felvértezni a táborozókat olyan tudással, lelkesedéssel és motivációval, melyek birtokában saját környezetükben is értékes közösségeket teremthetnek – summázta a tábor küldetését a főszervező.

A héten a tábor egyik előadója Hatházi Róbert, a kecskeméti Szent Család Plébánia plébános volt, aki arra kérte a fiatalokat, hogy soha ne váljanak elkényelmesedett „kanapékeresztényekké”. Arra biztatta őket, hogy legyenek bátrak, buzgóak, merjenek kilépni a komfortzónájukból. Legyenek figyelmesek és nyitottak a társaikkal szemben, mert csak így válhatnak Jézus jó apostolaivá.

A pusztában minden más értelmet nyer

Tabajdi Anna Szankról érkezett a Hittanyára. Mint mondta, szülei javaslatára tavaly vett részt először a táborban. Őszintén beszélt arról, hogy először nem volt kedve hozzá, hiszen a hittanos táborokkal kapcsolatban a legtöbb fiatalnak beskatulyázott véleménye van. Ezzel szemben már az első nap 180 fokos fordulatot vett a véleménye. – Megtapasztaltam, hogy ez a tábor teljesen átformálja az embert. Itt a pusztában, mindentől távol teljesen más értelmet nyer minden. Nagyon jól érezzük magunkat internet és térerő nélkül is, hiszen jók a programok, a játékok, a beszélgetések. Lelkileg és testileg is feltöltődünk. Megismerjük egymást kívül és belül egyaránt, de igazából saját magunkat ismerjük meg, mert ez a tábor tükröt tart elénk – fogalmazott a tizenhét éves szanki lány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában