Tiszakécske

2018.05.23. 20:00

A gyermektervezéstől a dackorszakig a tiszakécskei Kismama Akadémián

Kismama Akadémia indult a Tiszakécskei Városi Könyvtárban. A programsorozat célja, hogy szakemberek előadásai és gyakorlati tanácsai segítségével könnyebben készülhessenek fel a gyermeket tervező vagy már kisbabát váró párok a szülői feladatokra.

Koós Kata

Petrezselyemné Szálas Ilona tiszakécskei védőnő a várandósságot megelőző időszakról is beszélt a Kismama Akadémia második előadásán, a könyvtárban 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Koós Kata

Kismama Akadémia indult a hónap elején Tisza­kécskén az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása című pályázat keretében a városi könyvtárban. A programsorozat célja, hogy az érdeklődő, gyermeket tervező, kisbabát váró szülők szakemberek előadásai, gyakorlati tanácsai segítségével készülhessenek a szülői feladatokra.

Az akadémia témája első alkalommal a magzati élet volt. A második foglalkozásra múlt pénteken került sor, mely során Petrezselyemné Szálas Ilona tiszakécskei védőnő beszélt többek között arról, mit érdemes tennie a kismamáknak a várandósság ideje alatt, illetve azt megelőzően.

Előadása elején az optimális családtervezés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta: e téren a védőnők ritkán tudnak tanácsot adni, ugyanis általában hozzájuk már úgy érkeznek a kismamák, hogy gyermeket várnak.

– Sajnos nincs az a fórum, melyen elmondhatnánk, hogy optimálisan hogyan kezdjünk a várandósságra készülni. Először körbe kell járni, hogy van-e olyan egészségügyi háttér a leendő anyukánál, apukánál, mely esetleg nem ideális a gyermekvállalás tekintetében. Ez lehet genetikai, de sok olyan betegség is van, például a cukorbetegség, pajzsmirigyprobléma, melyek gyógyszerezése megváltozik a várandósság ideje alatt – magyarázta, majd hozzátette: a terhesvitaminok szedését is érdemes már a várandósság előtt elkezdeni.

– Teherbe esés előtt három hónappal, optimális esetben, már el kellene kezdeni enni a terhesvitamint, mert egy hónap alatt töltődik fel a hiányosság és két hónapig épül be a beszedett vitamin a kismama szervezetébe – fejtette ki.

Elmondta továbbá: a leendő szülők egészségügyi állapotfelmérése mellett az esetleges munkahelyi veszélyeket is érdemes felmérni már a terhesség tervezésekor. Kiemelten fontosak ezen intézkedések, mert az első 12 hét a baba életében végzetes fordulatot hozhat.

– A legkritikusabb időszak az első hónap, mikor sok kismama még nem is tudja, hogy terhes. A szervezetünk ugyanis ilyenkor a mindent vagy semmit törvénye alapján működik. Ez azt jelenti, hogy ha egy hónapos koráig károsodás éri a babát, akkor menstruációval távozik – mondta.

A kismamák étkezésére vonatkozóan hangsúlyozta: a várandósság ideje alatt sem ajánlott napi több ezer kalóriá­val többet bevinni a szervezetbe. A terhesség utolsó hónapjaiban is csupán 500-600 kalóriával ajánlott többet enni. A kismamáknak továbbá kerülniük kell a k és sz betűvel kezdődő ételeket, mint például a kelkáposzta, karfiol, kukorica, szárazbab, szilva, szőlő és a szénsavas dolgok. Érdemes több gyümölcsöt, fehérjét és kevesebb fűszert fogyasztaniuk.

Petrezselyemné Szálas Ilona tiszakécskei védőnő a várandósságot megelőző időszakról is beszélt a Kismama Akadémia második előadásán, a könyvtárban
Fotó: Koós Kata / Petőfi Népe

A védőnő a szüléssel kapcsolatban is jó tanácsokkal látta el a résztvevőket. Elmondta többek között, mely esetben vezethet be a kismama a kórházba, és mikor kell mentőt hívni.

– A spontán elfolyó magzatvíznél nem szabad saját autóval elindulni. A méh ugyanis tele van apró dolgokkal, melyek mindegyike arra indul el, ahol a víz távozott. Ilyen apró rész például a köldökzsinór, mely a baba nyaka köré tekeredhet. Ilyenkor vízszintbe kell feküdni, és mentőt kell hívni – fejtette ki, majd hozzátette: tapasztalatai alapján a kismamák egyik legnagyobb félelme a szüléssel kapcsolatban a gátmetszés.

– Az egyik görcs alatt beleszúrnak egy nagy adag érzéstelenítőt a gátba, majd elvágják. Ha ezt nem teszik, nagyon csúnyán roncsolódhat a kismama. Én is ettől féltem a legjobban, ezt közöltem is az orvosommal. Mondta, hogy szóljak, mikor érzem, hogy megtörténik. Koncentráltam, de semmit nem éreztem – nyugtatta meg a megjelenteket az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában