Kecskemét

2018.04.23. 14:00

A gyermekek jó példája segíti a szülők szemléletváltását is

Zöld óvodában zöld szemlé­lettel nevelik a gyerekeket. A kicsiknek így természetessé válik a környezetük védelme. Odafigyelnek a szelektív hulladékgyűj­tésre, védik a természetet, a vizeket, az állatokat és a növényeket.

Sebestyén Hajnalka

Az óvoda udvarán lévő kis tóban a halak életét kísérhetik figyelemmel a kicsik

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az Ifjúság úti óvoda évekkel ezelőtt elnyerte az Örökös Zöld Óvoda címet, mely fémjelzi, hogy az ott dolgozó óvodapedagógusok számára kiemelten fontos a környezettudatosság. Minden témakört a gyerekek szemszögéből közelítenek meg, így számukra is érthetővé válik a környezetvédelem fontossága. Az óvodában a mindennapjaik részei a „zöld foglalkozások”. Emellett minden évben kétszer az erdei óvodában a természet élővilágával közvetlen közelről ismerkedhetnek meg.

– A Zöld Óvoda címet pályázat útján nyerheti el egy intézmény, melyet háromévente meg kell erősíteni. Ha egy óvoda már háromszor elnyerte, akkor kaphatja meg az Örökös Zöld Óvoda címet – részletezte Fodorné Ivony Zsuzsanna tagintézmény-vezető. – A mi óvodánk ezt a rangot néhány éve érdemelte ki. Számunkra ez nagyon fontos, mert fémjelzi munkatársaink elhivatottságát és a gyerekek nyitottságát a környezetvédelem iránt. Halasi Ágnes korábbi óvodavezető kezdte el ezt a példaértékű munkát, amikor nyugdíjba vonulása után átvettem a stafétát, örömmel folytattam a munkát – tette hozzá.

A Zöld Óvoda cím nem merül ki a környezetvédelemhez kapcsolódó világnapok megünneplésében és a szelektív hulladékgyűjtésben, hiszen ezt nagyon sok intézmény megteszi. Egy zöld óvoda ennél sokkal több lehetőséget rejt magában. A jövő nemzedékéért viselt felelősség a mai ember kezében van. Már óvodáskorban el kell kezdeni a gyermekeket környezettudatosan, zöld szemléletben nevelni. Olyan szokások, viselkedési formák megalapozásával, azon képességek tudatos fejlesztésével, amelyek szükségesek a környezettel való harmonikus kapcsolat és környezettudatos életvitel kialakításához. Az Ifjúsági úti óvoda ezt a nemes küldetést vállalta fel.

– Más óvodákhoz hasonlóan mi is megünnepeljük például a víz világnapját, az autó­mentes napot, a Föld napját, a Földünkért világnapot, a ­madarak és fák napját, vagy a Ne vásárolj semmit! napot, a környezetvédelmi, a komposztálás és az újrapapír világnapját. Ezekhez kapcsolódóan olyan szenzitív játékokat találunk ki, melyek által a gyerekek is megértik a világnap mondanivalóját, célját. Ezeken kívül nagyon népszerű az erdei óvoda, a csoportok három napon át a Kordik Farmon ismerkednek az élővilággal. Megfoghatják, megismerhetik a gyógynövényeket, a fákat, megsimogathatják az állatokat – sorolta.

Az óvoda udvarán lévő kis tóban a halak életét kísérhetik figyelemmel a kicsik
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Sebestyén Hajnalka

A mindennapokat átitatja a környezetvédelemre, egészséges életmódra, a tudatos fogyasztásra nevelés az óvodában.

– Nagyon sokféle zöld foglalkozást tartunk az intézményben. Az óvodapedagógusok olyan módszereket alkalmaznak, melyek segítik a tanulási környezet megteremtését, a tanulás tanulásának megvalósítását. A víz világnapja alkalmából például a gyerekek megtapasztalhatták, hogy a különböző hulladékok hogyan és mennyi idő alatt bomlanak le a vízben, ha egyáltalán lebomlanak. Kis üvegeket töltöttek meg vízzel, melybe belehelyezték a hulladékokat és utána napokon át figyelemmel kísérték a folyamatokat. Másik feladat az óvoda udvarán lévő tanösvényhez köthető, ahol van egy kis tó halakkal. A gyerekek mindig örömmel etetik a halakat, miközben ismerkednek az élővilágával. A harmadik vizes feladat során pedig a kicsik kísérletezgetnek a vízzel. Megvizsgálják az állagát, a színét, a szagát, a hangját, vagy azt, hogy az olaj fenn marad a felszínén – sorolta Fodorné.

A zöld foglalkozásokat nagyon élvezik a gyerekek. Érdeklődve hallgatják az óvó ­nénit. Vegyes csoportok lévén minden feladatot úgy állítanak össze, hogy a 3 és a 6 éves is értse, élvezze. De a nagyok mindig örömmel segítenek a kicsiknek. Mindenki nagyon fogékony a kísérletezésekre.

A zöld szemléletet nemcsak a gyerekek sajátítják el, hiszen az óvoda a szülőket is bevonja. A gyerekek rengeteget mesélnek nekik a foglalkozásokról. Évente egyszer a szülők környezetvédelmi totót töltehetnek ki.

– Akik hozzánk íratják be a gyermeküket, elfogadják, hogy kiemelten foglalkozunk a környezetvédelemmel. A szülőket is ösztönözzük erre. Például lehetőséget kapnak arra, hogy a főzésnél elhasznált olajat és a lemerült elemeket behozzák az óvodába, és mi továbbadjuk újrahasznosításra. Arra kérjük őket, hogy ne használjanak nejlontáskát, helyette szövettáskát vigyenek bevásárláshoz. Rendszeresen szervezünk papírgyűjtést, kupakgyűjtést, közös munkadélutánokat, ahol környezetünket szépítjük, virágokat ültetünk. A szülőkkel megértetjük, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés. A helyes szokások kialakításában a felnőttek mintája meghatározó. A szülői aktivitás és az óvodai, óvodapedagógusi minta együttesen, egymást erősítve formálja a gyermekek környezettudatos magatartását, alapozza meg környezetbarát szemléletüket – jegyezte meg.

Az Ifjúság úti óvoda zöld óvoda bázisintézményként is működik Bács-Kiskun megyében. Ezáltal fontos szerep hárul az óvodapedagógusokra a zöld óvoda népszerűsítésében. Ennek keretében sikerrel zajlik immár tíz éve a Környezetvédő és Tudatos Fogyasztó Konferencia, melyet az Ifjú­sági úti óvoda indított útjára. A rendezvény célja, hogy a zöld óvoda munkatársai tapasztalatot cseréljenek, illetve az érdeklődőket bevezessék a zöld óvodák világába.

– Nagy öröm és elismerés számunkra, hogy évről évre több óvoda érdeklődik a zöld programunk iránt. Mindenkinek szívesen segítünk felkészülni a pályázatra, a mindennapos játékos feladatok elsajátításában. A kollégáimmal folyamatosan képezzük magunkat, hogy minél változatosabb legyen a programunk, naprakész információkat adjunk tovább a jövő nemzedékének – mondta végezetül Fodorné.

Földünkért öt próba az óvodában

Az óvodában immár hagyomány a Földünkért világnapi rendezvény, ahová a városból várják az óvodásokat. A gyermeki érdeklődésre építve, interaktív, játékos, élményközpontú formában valósítják meg a „Földünkért öt próba” délelőttöt. Az öt próba teljesítésével a gyermekekben felkeltik a környezetvédelem iránti érdeklődésüket, alakítják szemléletüket, fogékonnyá teszik a környezeti problémák iránti érzékenységre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában