KISKUNFÉLEGYHÁZA

2018.05.18. 07:00

A félegyházi diákok is részesei lehettek a Re-Akció bűnmegelőzési műsornak

Nagyszabású showműsor keretében hívták fel a fiatalok figyelmét arra, hogy egyetlen rossz döntés, akár az egész életüket megváltoztathatja. Egyetlen alkalommal történt ittas vezetés, kábítószerfogyasztás, vagy épp verekedés is végzetes lehet, melyekért a felelősséget is vállalniuk kell.

Vajda Piroska

Négy éve járja az országot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Re-Akció című programja. Huszonharmadik helyszínként csütörtökön a Szent Benedek Középiskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézményében mutatták be a tíz szervezet összehangolt munkáját sűrítő bűnmegelőzési műsort.

– Rájöttünk arra, hogy sokkal többet érünk el azzal, ha nemcsak frontálisan, osztályfőnöki órák keretében szólítjuk meg a diákokat, hanem interaktív módon. Ezért színpadra viszünk olyan hétköznapi szituációkat, amelyekkel bármikor találkozhatnak. Ezekbe játékosan bevonjuk a fiatalokat, mert a tapasztalatok által sokkal több prevenciós ismeretet tanulhatnak meg, mint elméletben. Ha látják, átélik és megtapasztalják, sokkal könnyebben rögzül bennük minden fontos infor­máció. Így például a Re-­Akció során részesei lehetnek rablásnak, kábítószer-birtoklásnak és ittas járművezetésnek is – nyilatkozta lapunknak a műsor házigazdája, Topa Zoltán őrnagy, aki a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt főelőadójaként álmodta meg az egyedülálló rendezvényt. Elmondta, komplex módszereikkel több célcsoportot is szeretnének megszólítani, így a diákok mellett a pedagógusokat és a szülőket várják egy-egy ilyen előadásra, szakmai bemutatóra.

 

– Nemcsak az a célunk, hogy a bűncselekmények számát csökkentsük, hanem az is, hogy a konfliktusok erőszakmentes megoldását is bemutassuk a fiataloknak. Ugyanakkor az is cél, hogy a diákok lássák, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédők, mentőszolgálat és a polgárőrség milyen összehangolt munkát végez egy-egy akció esetén.

Topa Zoltántól megtudtuk, hogy az interaktív műsor előtt a diákok olyan előadásokat hallhattak, melyekben a döntési helyzetekre, a következményekre, a felelősségre, a börtönéletre és az internet veszélyeire helyezték a hangsúlyt a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában